Traian Băsescu, Renate Weber şi SRI - premiaţi la Cheful Presei

Premiile "SRI - cel mai puternic trust de presă", "Toţi pumnii noştri" şi "Cură de repaus TV" s-au numărat printre distincţiile acordate, miercuri seară, la Cheful Presei, organizat de FreeEx - ActiveWatch cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

871 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, Renate Weber şi SRI - premiaţi la Cheful Presei

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Anul acesta, Cheful Presei, care a avut loc în Kulturhaus din Bucureşti, a avut ca temă "Marea infiltrare". Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a fost unul dintre prezentatorii galei, care a ajuns la cea de-a 13-a ediţie. În cadrul evenimentului au fost acordate atât premii pentru cei care, în anii trecuţi, erau numiţi "repetenţii libertăţii de exprimare", cât şi premii pentru persoane sau redacţii care au realizat lucruri remarcabile în sensul dezvoltării calităţii media.

Astfel, primul premiu acordat la Cheful Presei de miercuri seară a fost "SRI - cel mai puternic trust de presă din România", care a revenit Serviciului Român de Informaţii. "În 2012, SRI a recunoscut public că a avut un agent infiltrat în redacţia Jurnalul Naţional. În precaritatea în care se zbat companiile media, singura agenţie de presă fără probleme financiare a rămas SRI", a spus Mircea Toma. "Salutăm iniţiativa Serviciului Român de Informaţii de a pune la dispoziţia redacţiilor ziarişti cu o dublă competenţă, care-şi permit să scrie fără teama că şi-ar pierde celălalt salariu, şi îi acordăm premiul SRI - cel mai puternic trust de presă din România", se arată în motivare.

Renate Weber a ridicat premiul "Toţi pumnii noştri", "pentru curajul de a proteja informarea publicului de informatori". ActiveWatch a propus un amendament la iniţiativa eurodeputatei Renate Weber privind libertatea mass-media în UE şi anume să se ia măsuri legislative de interzicere la nivelul statelor membre a infiltrării în redacţii a agenţilor sub acoperire din serviciile de informaţii. "Pentru curajul de a proteja informarea publicului de informatori, îi acordăm Renatei Weber 'Toţi pumnii noştri'. O să-i ţinem strânşi la votul în plenara Parlamentului european", a spus Toma.

Preşedintele Traian Băsescu a primit premiul "Cură de repaus TV", deoarece "a găsit un nou argument pentru a include presa în rândul vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale, demers la care trudeşte deja de trei ani". "Pentru că nici noi nu vrem o Românie dezbinată, îi recomandăm politicianului o 'Cură de repaus TV'. Să verifice dacă, după o lună fără B1 TV şi fără Antena 3, fără Badea, Gâdea, Turcescu şi Mircea Marian, va descoperi că Dan Voiculescu şi Crin Antonescu sunt, de fapt, nişte băieţi de treabă", se arată în motivaţie.

Crin Antonescu a primit premiul "Preşedinte Made in China", deoarece "preşedintele interimar Crin Antonescu a tratat libertatea de exprimare, jurnaliştii, serviciile de informaţii şi funcţia de preşedinte de ţară ca pe nişte piese din plastic ale unei jucării numite România, pe care o trânteşti de marginea căruciorului până se împrăştie".

Premiul "Vânat politic în libertate" a fost acordat următorilor jurnalişti: Carmen Valică (România Actualităţi - Bruxelles), Liliana Ciobanu- colaboratoare CNN şi The Economist, Vlad Odobescu - redactor YahooNews, Raul Sanchez Costa - El Pais, Mirel Bran- Le Monde, Valentina Pop - EU Observer, Karl Peter Scwartz - Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Keno Versek de la Spiegel. Aceştia au fost premiaţi deoarece se numără printre "puţinii supravieţuitori ai speciei care mai îndrăznesc să mai scoată din sărite mogulimea politico-economică" şi printre cei care au fost numiţi, la un moment dat, de politicieni conspiratori pentru a compromite România în Europa.

Premiul "Drepturile mercenarului" i-a fost acordat jurnalistului Dan Badea, care a recunoscut pe blogul personal că ar fi publicat 300 de anchete la comanda patronilor săi de la ziarul Curentul.

Premiul "Gâdea ai televiziunilor" a fost acordat "mogulilor revoluţionari" de la OTV şi Antena 3.

Premiul SPP (Serviciul de Poliţie Politică) i-a fost acordat lui Mihai Bumbeş, din Curtea de Argeş, care a dat în judecată Jandarmeria pentru că i-a hărţuit familia şi vecinii.

Premiul "Victor Ponta" a fost acordat echipei editoriale tvrinfo.ro, pentru publicarea ştirii despre plagiatul lui Victor Ponta.

Majoritatea premianţilor nu au fost prezenţi la gală, excepţie făcând echipa tvrinfo.ro, Mihai Bumbeş şi Renate Weber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici