Valentin Jucan a anunţat începerea difuzării live online a şedinţelor CNA. Monica Gubernat s-a opus / UPDATE Gubernat: Nu am fost informată. Probabil că va fi folosit la următoarea şedinţă

Valentin Jucan, membru CNA, a anunţat implementarea unui sistem prin care şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ar urma să fie difuzate live online, începând de joi, 4 august, în timp ce colega sa, Monica Gubernat, s-a opus transmisiei pentru şedinţa condusă de aceasta.

370 afișări
Imaginea articolului Valentin Jucan a anunţat începerea difuzării live online a şedinţelor CNA. Monica Gubernat s-a opus / UPDATE Gubernat: Nu am fost informată. Probabil că va fi folosit la următoarea şedinţă

Valentin Jucan a anunţat începerea difuzării live online a şedinţelor CNA. Monica Gubernat s-a opus (Imagine Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

Valentin Jucan, membru al Consiliului, a transmis un comunicat de presă în dimineaţa zilei de joi, 4 august, înaintea începerii şedinţei, prin care anunţa că şedinţele CNA sunt transmise live, online, pe pagina de internet a instituţiei, începând din 4 august.

La începutul şedinţei curente, preşedintele de şedinţă, Monica Gubernat, s-a opus transmisiei online, astfel încât acest lucru nu s-a mai întâmplat, aşa cum anunţase Jucan prin comunicat.

De asemenea, Monica Gubernat a solicitat o informare scrisă referitoare la această transmisie.

Jucan a amintit în cadrul discuţiei cu colegii săi că şedinţele trebuie transmise online, aşa cum este prevăzut în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) al Consiliului şi, având în vedere poziţia colegei sale care conduce şedinţa curentă, a părăsit sala de Consiliu.

Potrivit articolului 27(7) din ROF, "Începând cu data de 1 aprilie 2015, şedinţele Consiliului se vor transmite on-line pe pagina de internet a CNA, cna.ro".

După discuţia în contradictoriu, acesta s-a retras din şedinţă, astfel că aceasta se desfăşoară în prezenţa a opt membri: Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Călin Cristea.

Potrivit comunicatului de presă emis de Valentin Jucan către MEDIAFAX cu două ore înaintea şedinţei de marţi, 4 august:

- transmisiunea ar fi putut fi accesată la acest link: http://www.cna.ro/stream/stream.html;

- Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a oferit asistenţă implementarea sistemului;

- sistemul implementat are acces liber şi ar putea fi operat din browser web, cu Adobe Flash Player;

- transmisiunea ar putea fi recepţionată şi de pe telefon sau tabletă, fără a fi nevoie de instalarea vreunui player suplimentar;

- sistemul ar oferi posibilitatea de a arhiva înregistrările şedinţelor, permiţând o stocare de până la trei ani, fără a fi nevoie de suplimentarea memoriei.

De asemenea, în comunicatul trimis, Valentin Jucan şi-a expirat speranţa că transmisiunea live online a şedinţelor va "responsabiliza" membrii "în ceea ce priveşte rolul lor" – "Am speranţa că acest sistem va oferi o nouă imagine asupra modului în care Consiliul înţelege să protejeze interesul public şi, în egală măsură, cred că membrii CNA vor fi responsabilizaţi în ceea ce priveşte rolul lor şi nu vor exista gesturi de abuz care să saboteze acest proiect".

Membrii Consiliului nu au mai comentat subiectul, astfel încât nu se ştie când va fi pus în funcţiune acest sistem de difuzare în direct a şedinţelor CNA prin intermediul paginii de internet a instituţiei.

Monica Gubernat, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat pentru presă că s-a împotrivit transmisiei live online a şedinţelor fiindca nu a fost informată din timp despre acest lucru, dar a menţionat că sistemul implementat va fi pus în funcţiune.

"Nu mi s-a părut corect să aflăm din presă că noi avem pus la punct acest sistem", a spus Monica Gubernat, cea care conduce şedinţa CNA de joi, 4 august, declarând că transmisia live online se va face după ce membrii Consiliului vor fi informaţi referitor la detaliile tehnice şi financiare pe care aceasta i le-a solicitat lui Valentin Jucan.

"Nu am fost informată în privinţă sumei cheltuite pe acest sistem, am solicitat o informare scrisă din partea domnului Jucan. Nu a spus nimeni că nu va fi folosit. Probabil că va fi folosit la următoarea şedinţă, după ce primim acea informare tehnică. Dumnealui nu a avut nicio discuţie cu mine şi este jenant că face aşa ceva. Nici măcar nu m-a sunat să îmi spună 'vezi că am pus sitemul ala'. Nu cunoaştem detaliile tehnice, nici măcar nu ştiu ce înseamnă 'înregistrare ambientală'. Din moment ce se vor clarifica aceste probleme, cu siguranţă că se va implementa acest sistem", a spus Gubernat jurnaliştilor prezenţi la şedinţa CNA de marţi.

De asemenea, aceasta a mai afirmat: "Fiind o instituţie publică noi trebuie să avem grijă cum lucrăm şi cu documentele, şi cu achiziţiile, şi cu înregistrările, pentru că noi lucrând permanent cu instanţele de judecată, întrebăm: înregistrările ambientale au efect sau nu?".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici