Analist: Bancherii au revenit la prima dragoste- creditul de consum. Creşterea este îngrijorătorare

Creşterea creditului de consum va continua să fie mare şi poate ajunge chiar la 20% anualizat, tendinţă care este îngrijorătoare, spune analistul economic Dragoş Cabat.

3109 afișări
Imaginea articolului Analist: Bancherii au revenit la prima dragoste- creditul de consum. Creşterea este îngrijorătorare

Analist: Bancherii au revenit la prima dragoste- creditului de consum. Creşterea este îngrijorătorare (Imagine: Doru Nica/ Arhiva Mediafax Foto)

"Bancherii au revenit la prima dragoste - «creditul de consum». Creşterea creditului de consum va continua să fie mare şi poate ajunge chiar la 20% anualizat. Ea este îngrijorătoare deoarece vine pe fondul unei încetiniri a creditelor acordate cu ajutorul programelor guvernamentale şi creşterea îndatorării depăşeşte cu foarte mult creşterea economică", a declarat Cabat.

Analistul este de părere că BNR nu ar trebui să ignore evoluţiile recente ale creditului de consum.

"BNR ar trebui să privească cu îngrijorare evoluţia creditării pentru consum. O creştere foarte mare a creditului pentru consum este un drum mai rapid către dezechilibre macroeconomice accentuate", a spus Cabat.

Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creş¬tere cu 10% faţă de anul trecut. Stocul creditelor de consum acordate în valută a scăzut cu 23% faţă de acum un an şi a ajuns la echivalentul a 18,9 mld. lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici