Analiză: În octombrie importurile României au scăzut mai puternic faţă de exporturile

  • Datele publicate de Institutul Naţionald e Statistică indică ajustarea mai severă a importurilor de bunuri comparativ cu cea înregistrată de exporturi, într-o evoluţie influenţată de reintensificarea pandemiei, arată într-o analiză Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania
  • Astfel, exporturile de bunuri au scăzut pentru a opta lună la rând în octombrie, cu 1,1% an/an la 6.3 miliarde euro, pe fondul declinului componentei extra-comunitare cu 8% an/an la 1,5 miliarde euro. Pe de altă parte, exporturile spre ţările din Uniunea Europeană au crescut cu 1,3% an/an la 4,8 miliarde euro.
  • Importurile de bunuri s-au diminuat cu un ritm anual mai puternic, de 2,9% la 8,1 miliarde euro: componentele comunitară şi extra-comunitară s-au redus cu 1,5% an/an la 6 miliarde euro, respectiv 6,6% an/an la 2,1 miliarde euro.
607 afișări
Imaginea articolului Analiză: În octombrie importurile României au scăzut mai puternic faţă de exporturile

Analiză: În octombrie importurile României au scăzut mai puternic comparativ cu exporturile

Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 8,8% an/an la 1,8 miliarde euro în octombrie, evoluţie determinată, în principal, de dinamica componentei comunitare (diminuare cu 11,4% an/an la 1,2 miliarde euro). Din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene a rezultat un deficit de 0,6 miliarde euro în octombrie, în atenuare cu 3,1% an/an.

Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2020 exporturile de bunuri au scăzut cu 12,2% an/an la 51,1 miliarde euro, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei (un şoc pentru comerţul internaţional) şi consecinţele acesteia.

Exporturile spre ţările Uniunii Europene s-au diminuat cu 11,3% an/an la 37,7 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară s-a ajustat cu 14,7% an/an la 13,4 miliarde euro.

Importurile de bunuri au consemnat un declin de 8,7% an/an la 65,9 miliarde euro la 10 luni: componentele comunitară şi extra-comunitară au scăzut cu 7,9% an/an la 48.3 miliarde euro, respectiv 10,7% an/an la 17,6 miliarde euro.

Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5,9% an/an la 14,9 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie, evoluţie influenţată şi de aprecierea cursului real efectiv al monedei naţionale (cu 1,2% an/an în medie).

Pe de o parte, din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările UE a rezultat un deficit de 10,7 miliarde euro, în creştere cu 6,3% an/an.

Deficitul comercial cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene s-a adâncit cu 4,8% an/an la 4,2 miliarde euro.

Din analiza pe principalele grupe de bunuri se evidenţiază deficitul comercial înregistrat pe segmentele combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate (2,1 miliarde euro), alimente şi animale vii (2,2 miliarde euro), mărfuri manufacturate (4,1 miliarde euro) şi produse chimice (7,2 miliarde euro).

Pentru trimestrele următoare analistul prognozează o ameliorare a contribuţiei exportului net total (bunuri şi servicii) la ritmul anual al PIB, pe fondul persistenţei ratei de economisire la un nivel ridicat, premiselor de depreciere graduală pentru cursul real efectiv al RON şi îmbunătăţirii ofertei interne de bunuri şi servicii în următorul ciclu economic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici