ASF a interzis companiei Euroins să mai încheie contracte RCA. Euroins: Vom lua toate măsurile pentru reluarea activităţii

Euroins România nu va încheia pentru o perioadă contracte de asigurare RCA, potrivit unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară, care l-a sancţionat cu 50.000 lei pe directorul general, Mihnea Tobescu, şi i-a retras avizul şefului departamentului de daune pentru această funcţie.

2096 afișări
Imaginea articolului ASF a interzis companiei Euroins să mai încheie contracte RCA. Euroins: Vom lua toate măsurile pentru reluarea activităţii

ASF a interzis companiei Euroins să mai încheie contracte RCA. Euroins: Vom lua toate măsurile pentru reluarea activităţii (Imagine: Shutterstock)

"Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania Euroins a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Măsurile se referă, printre altele, la revizuirea de către Euroins a instrucţiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraţilor cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire", se arată într-un comunicat al autorităţii.

Autoritatea obligă Euroins ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancţionare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicţia de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele şi pe seama societăţii.

Potrivit ASF, reluarea activităţii de oferire, negociere sau încheiere a poliţelor RCA se dispune, la fel ca şi în cazul interzicerii, prin decizie motivată, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.

Instituţia precizează că în perioada în care Euroins are interdicţia să vândă poliţe RCA, societatea are în continuare obligaţia soluţionării dosarelor de daună.

"Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfăşurat la Euroins în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări", se arată în comunicatul ASF.

În urma controlului, ASF a constat că reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii faţă de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, plata unor dosare de daună către păgubiţi s-a făcut cu întârziere faţă de termenele prevăzute de normele legale şi au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire şi la motivaţia respingerii.

În 12 august ASF a anunţat că l-a amendat cu 50.000 lei pe şeful departamentului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, şi i-a retras avizul pentru această funcţie.

De asemenea, în urma controlului, autoritatea de supraveghere a stabilit în sarcina societăţii mai multe obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

"ASF a constatat unele neclarităţi în ceea ce priveşte modul de gestionare de către Euroins a dosarelor de daună RCA şi a solicitat companiei clarificări. Numărul mare de dosare de daună eliminate din rezerva de daună, apreciat drept «semnificativ» de către controlul ASF, a creat premisele unor verificări suplimentare", se arată într-o informare publicată la acea dată de ASF.

Instituţia menţiona atunci că prin sondaj Corpul de control al ASF a verificat 22 dintre dosarele de daună respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse în 2012) şi a constatat că în niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu există o justificare legală şi temeinică pentru neincluderea în rezerva de daună a sumelor aferente.

La sfârşitul primului semestru, Euroins Asigurare-Reasigurare avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane lei şi deţinea o cotă de piaţă pe acest segment de 21%. Indemnizaţiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, în perioada menţionată au însumat 157,78 milioane lei.

Acţionarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 92,3% şi mai multe persoane fizice şi juridice, care împreună controlează titluri reprezentând 7,7% din capitalul social.

Euroins: Vom lua toate măsurile pentru reluarea activităţii pe segmentul RCA în cel mai scurt timp

Euroins România face tot posibilul pentru ca setul de măsuri stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să fie implementat rapid şi eficient, astfel încât activitatea pe segmentul RCA să fie reluată în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat al companiei.

Euroins România face tot posibilul pentru ca setul de măsuri stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să fie implementat rapid şi eficient, astfel încât activitatea pe segmentul RCA să fie reluată în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat al companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici