Asiguraţii sunt chemaţi să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea companiile de asigurări RCA. Până când?

Asiguraţii sunt chemaţi din nou să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea com­­paniile de asigurări după ce companiei Euroins România, rămasă lider al pieţei RCA după falimentul City Insurance, i s-a retras autorizaţia de funcţionare, s-au constatat indicii de insolvenţă şi s-a pro­movat cererea de deschidere a procedurii de faliment.

3957 afișări
Imaginea articolului Asiguraţii sunt chemaţi să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea companiile de asigurări RCA. Până când?

ASF cere falimentul Euroins, lider al pieţei RCA, cu 2,5 milioane de clienţi, la un an după ce bomba City Insurance a explodat şi a aruncat întreaga piaţă într-o gaură neagră a tarifelor exagerat de mari Cum va gestiona piaţa un nou faliment de proporţii sau o întrebare şi mai bună, de ce o altă companie care a crescut pe baza unei expuneri mari pe RCA a trecut din nou pe sub radarul ASF.

Asiguraţii sunt chemaţi din nou să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea com­­paniile de asigurări după ce companiei Euroins România, rămasă lider al pieţei RCA după falimentul City Insurance, i s-a retras autorizaţia de funcţionare, s-au constatat indicii de insolvenţă şi s-a pro­movat cererea de deschidere a procedurii de faliment.

Ce se va întâmpla cu piaţa RCA, care va fi din nou asaltată de un nou val de şoferi, mai exact 2,5 milioane. Sunt pregătiţi jucă­torii rămaşi să îşi mai crească expunerea pe RCA? Dar ce se va întâmpla cu preţul poli­ţe­lor RCA dacă noul val va fi în final absorbit? În ultimii 7-8 ani, piaţa asigurărilor a avut trei falimente mari a unor jucători care s-au bazat aproape exclusiv pe segmentul RCA, Astra, Carpatica şi City Insurance. Acum piaţa este pusă în faţa unui nou faliment, care ar fi putut fi evitat dacă ASF ar fi intervenit mai agresiv în nenumăratele momente în care Euroins România a dat semne de probleme. După falimentele Astra şi Carpatica, supra­ve­gherea ASF a mers la foc mic. Deşi Euroins a mai fost pusă în situaţia unei redresări, ba chiar administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), ASF a lăsat activitatea companiei să continue, fără a face verificări suplimentare.

Noua situaţie cu care asiguraţii se vor confrunta va fi la puterea a doua, având în vedere că necesarul de capital descoperit la Euroins ar fi de peste 400 mil. euro. FGA deja se apropie de prăpastie cu un sold disponibil în februarie de sub 200 mil. lei, după ce a făcut plăţi de la finalul lunii no­iembrie 2021 până acum de 733 mil. lei (150 mil. euro), iar şocul care ar fi creat ar arunca preţul poliţelor RCA într-o gaură neagră a tarifelor exagerate, cu şanse foarte mici de revenire cel puţin pentru următorii 2-3 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici