Barroso exclude o eventuală intervenţie a FMI în zona euro

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, exclude o eventuală intervenţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în zona euro, considerând că Europa poate rezolva singură criza din Grecia, potrivit publicaţiei franceze on-line Sud Ouest.

15 afișări
Imaginea articolului Barroso exclude o eventuală intervenţie a FMI în zona euro

Barroso exclude o eventuală intervenţie a FMI în zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este necesară o soluţie europeană, iar Comisia este pregătită. Căutăm cele mai potrivite mecanisme. În plus, avem instrumentele necesare pentru fiecare scenariu Ne trebuie doar permisiunea statelor membre", a afirmat el.

Oficialul CE crede, totodată, că actualele probleme ale autorităţilor de la Atena reprezintă o ocazie pentru a avansa în procesul de creare a unui guvern economic în zona euro şi de îmbunătăţire a legislaţiei financiare.

"De mai multă vreme CE are îndoieli legate de corectitudinea datelor prezentate de Atena. În 2005, Comisia a lansat o procedură de sancţionare împotriva autorităţilor elene şi a propus creşterea puterilor Eurostat, astfel încât instituţia să poată face anchete. La acea perioadă, statele membre, printre care şi Franţa, au refuzat propunerea, avansând argumentele obişnuite legate de suveranitate. Vreau să subliniez că refuzul statelelor membre în privinţa legislaţiei financiare a fost frecvent până acum. S-a manifestat, de exemplu, atunci când Comisia a propus măsuri pentru agenţiile de evaluare financiară", a precizat Barroso.

Preşedintele CE a adăugat că o eventuală propagare a problemelor din Grecia poate fi evitată prin punerea în ordine a finanţelor publice.

"Statul elen este în dificultate deoarece nu a respectat pactul de stabilitate. Respectarea regulilor comune este o obligaţie pentru fiecare stat membru al zonei euro în cazul în care vrea să beneficieze de solidaritatea celorlalte", a arătat Barroso.

El a subliniat că problemele datoriilor şi deficitelor bugetare uriaşe cu care se confruntă mai multe ţări membre ale uniunii monetare nu trebuie puse pe seama euro. Acestea au apărut tocmai ca urmare a încălcării regulilor zonei euro.

Barroso a mai spus că executivul european susţine eforturile autorităţilor elene şi ale poporului grec pentru restabilirea încrederii şi evitarea agravării crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici