BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 0,25%

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la 0,25%, minimul istoric.

90 afișări
Imaginea articolului BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 0,25%

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 0,25% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, BCE a decis ca dobânzile la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arată într-un comunicat publicat joi de instituţia de la Frankfurt.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va face în scurt timp comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii, într-o conferinţă de presă.

Prin menţinerea dobânzilor, BCE vrea să câştige timp pentru a analiza dacă revenirea economică a zonei euro conduce şi la creşterea inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Inflaţia din zona euro se menţine sub pragul de 1% începând din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul ţintit de BCE, de aproape 2%.

Datele preliminare de la Eurostat arată că inflaţia a crescut în aprilie în zona euro la 0,7%, faţă de 0,5% în martie.

Indicatorii economici sugerează că revenirea accelerează în zona euro după cea mai îndelungată recesiune de la introducerea monedei unice, încheiată în al doilea trimestru al anului trecut.

Banca Angliei a menţinut de asemenea, joi, dobânda de politică monetară la minimul de 0,5%, şi a păstrat totodată nivelul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a menţinut dobânda la 1,5%.

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, că economia SUA, cea mai mare a lumii, are încă nevoie de măsuri de stimulare a creşterii, deoarece şomajul şi inflaţia se menţin la niveluri mai slabe faţă de obiectivele băncii centrale.

Draghi a explicat în luna aprilie că o eventuală înrăutăţire a perspectivei de inflaţie pe termen mediu ar putea determina BCE să ia noi măsuri de relaxare a politicii monetare sau chiar să introducă un program de achiziţii de obligaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici