BNR a împrumutat 13 bănci cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de peste patru ori mai ridicată

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 13 bănci cu 4 miliarde de lei (900 milioane euro), cererea instituţiilor de credit, de 17,48 miliarde de lei, depăşind de peste patru ori suma disponibilă.

236 afișări
Imaginea articolului BNR a împrumutat 13 bănci cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de peste patru ori mai ridicată

BNR a împrumutat 13 bănci cu 4 miliarde de lei; cererea a fost de peste patru ori mai ridicată (Imagine: Cristi Movila - MediafaxFoto)

Aceasta este a şasea săptămână consecutivă în care banca centrală a menţinut la 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo şi, totodată, a 13-a săptămână la rând în care limitează suma disponibilă.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Săptămâna trecută, pe 24 decembrie, 17 bănci au apelat la acest tip de împrumuturi. Atunci cererea cererea a fost de peste şase ori mai mare, de 25,82 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efectele negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzile mai ridicate practicate de bănci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor au scăzut însă în urmă cu două săptămâni pentru prima oară, întrerupând trendul de creştere început în luna mai. Totodată, cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ, în condiţiile în care randamentele la titlurile de stat ale României sunt peste cele emise de ţările din regiune.

Ministerul Finanţelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativă, astfel că fondurile atrase în lei în acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Finanţările în valută au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici