BNR a lansat sistemul de plăţi în euro Target2 România. Isărescu: Este un pas în direcţia adoptării euro

BNR a lansat luni dimineaţa sistemul de plăţi în euro Target2 România, considerat de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, "un pas în direcţia adoptării euro", în primele trei ore de funcţionare fiind operate transferuri de 24 de milioane de euro.

2857 afișări
Imaginea articolului BNR a lansat sistemul de plăţi în euro Target2 România. Isărescu: Este un pas în direcţia adoptării euro

BNR a lansat sistemul de plăţi în euro Target2 România. Isărescu: Este un pas în direcţia adoptării euro (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"În ianuarie 2010, BNR a decis ca şi România să se conecteze la acest sistem înainte de a adopta moneda euro, urmând exemplul altor state membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a spus Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit guvernatorului BNR, implementarea unei componente naţionale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adoptă monedă unică.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost înfiinţat de băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme naţionale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat în 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plăţi naţionale, dar tehnic este dezvoltat şi operat de băncile centrale din Germania, Franţa şi Italia.

Plăţile în euro sunt operate prin sistemul Target 2 România de Alpha Bank Romania, ATE Bank România, CR Firenze Romania, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Feroviara, Banca de Export Import a României EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi România, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank România, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Ţiriac Bank.

Isărescu a explicat că cele 22 de bănci care participă în prezent la acest sistem beneficiază de avantaje precum decontări imediate, costuri mai reduse şi eficienţă mai mare atât pentru plăţile naţionale, cât şi transfrontaliere.

"Prin introducerea acestui sistem, BNR a răspuns atât necesităţilor bancare, cât şi necesităţilor mediului de afaceri, sistemul oferind un canal sigur, rapid şi eficient pentru procesarea interbancară a plăţilor", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că şi alte bănci vor putea solicita conectarea la sistem, pe măsură ce îndeplinesc condiţiile de participare.

Băncile care nu participă din 4 iulie la sistemul TARGET2-România îşi vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente localizate în străinătate sau, după caz, a băncilor-mamă.

Prin implementarea sistemului TARGET2-România se realizează una din precondiţiile esenţiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenţa unei componente naţionale TARGET2, prin intermediul căreia să se implementeze politica monetară unică a Eurosistemului (n.r. sistemul băncilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membră a acestui sistem.

Chiar dacă sistemul este destinat, în principal, tranzacţiilor de plată de mare valoare, prin TARGET2-România se pot procesa şi tranzacţii de mică valoare.

De fapt, aproximativ 60% din tranzacţiile de plată decontate prin sistemul TARGET2 la nivel european reprezintă plăţi ale clienţilor, în general de mică valoare.

TARGET2 este unul dintre primele trei sisteme de plăţi de mare valoare din lume, alături de Fedwire şi CLS, prin sistem putând fi transmise plăţi în euro către aproape 60.000 de bănci din întreaga lume.

Totodată, TARGET2 deţine 91% din valoarea totală a plăţilor în euro procesate de toate sistemele de plăţi de mare valoare din lume. Volumul tranzacţiilor decontate prin sistem s-a cifrat în anul 2010 la aproximativ 89 milioane de plăţi, având o valoare totală de circa 600.000 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici