Boc: Fără reforme, România va ajunge în situaţia Greciei

Guvernul îşi menţine decizia de a continua să raţionalizeze şi să reducă nivelul cheltuielilor publice, deoarece evoluţia economiei începând cu 2008 indică în mod clar că, fără reforme, România va ajunge pe termen mediu în situaţia financiară dificilă a Greciei, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

42 afișări
Imaginea articolului Boc: Fără reforme, România va ajunge în situaţia Greciei

Boc: Fără reforme, România va ajunge în situaţia Greciei (Imagine: Bogdan Stamtin/Mediafax Foto)

Premierul a explicat, într-un discurs susţinut la prezentarea raportului Consiliului Concurenţei, că Guvernul este obligat de actuala situaţie economică să continue procesul de reformă, fără a accepta reduceri de taxe.

El a anunţat totodată că Executivul va elabora un Cod Social care va revizui întregul sistem de protecţie socială, "pentru încurajarea activităţii şi eliminarea formelor de sprijin al nemuncii", în condiţiile în care actualul sistem nu şi-a atins scopul, iar România înregistrează aproximativ 12 milioane de persoane asistate social într-o formă sau alta.

"Dacă se încurajează nemunca, nu vom rezista pe termen mediu şi lung. Obiectivul nu este de a menţine persoana cu mâna întinsă la stat toată viaţa, de a fi un permanent asistent social", a spus Boc.

Surse participante la discuţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi miniştri au declarat, marţi seara, agenţiei MEDIAFAX, că şeful statului a avertizat Guvernul că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2010 şi că reducerea cu 5% a costurilor de personal agreată cu FMI nu este suficientă, cerând astfel măsuri suplimentare, precum eliminarea oricăror excepţii de la impozitare.

Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an este 5,9% din PIB.

Preşedintele a avertizat că, potrivit datelor actuale, există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în acest an, dacă Guvernul se limitează la a reduce doar cu 5% cheltuielile de personal, conform înţelegerii cu FMI. El a cerut o reducere mai mare a cheltuielilor publice şi de personal, precum şi măsuri pentru extinderea bazei de impozitare, insistând pentru eliminarea oricăror excepţii de la plata impozitelor", au relatat surse participante la întâlnire.

A doua zi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că lărgirea bazei de impozitare este o necesitate, iar Ministerul Finanţelor va analiza posibilitatea extinderii acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici