Boc: Fondurile rambursate României de CE sunt la un nivel redus. Banii pot fi pierduţi dacă ritmul de absorbţie nu creşte

Fondurile rambursate României de către Comisia Europeană s-au menţinut, la sfârşitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel că există riscul major al pierderii de fonduri dacă ritmul de absorbţie nu va fi îmbunătăţit în acest an, a afirmat joi premierul Emil Boc.

380 afișări
Imaginea articolului Boc: Fondurile rambursate României de CE sunt la un nivel redus. Banii pot fi pierduţi dacă ritmul de absorbţie nu creşte

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Meidafax Foto)

El i-a convocat, la sediul Guvernului, pe miniştrii cu atribuţii pentru o şedinţă privind absorbţia fondurilor europene în acest an.

Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale şi de coeziune, inclusiv cofinanţarea naţională, contractate şi aflate în implementare au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar plăţile către beneficiari au însumat 3 miliarde euro (14,85%).

Sumele rambursate României de către CE rămân însă la un nivel scăzut, de 700 milioane euro.

Datele anunţate de autorităţi la finele anului trecut indicau aceeaşi situaţie, respectiv că plăţile intermediare rambursate de Comisia Europeană până la 30 noiembrie 2011 însumează, pe toate programele operaţionale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie de 3,72% din totalul fondurilor alocate României pentru intervalul 2007-2013.

"Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu toţii. Dacă nu îmbunătăţim ritmul de absorbţie, există riscul major să pierdem fonduri europene, efect care va fi resimţit în 2013. Nu vreau un «hei-rupism» în stabilirea ţintelor trimestriale de absorbţie, ci responsabilitate", a spus Boc.

El a amintit că Guvernul a impus recent ca autorităţile de management să fie obligate să verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare într-un termen limită de 45 zile, înainte ca solicitările să fie transmise Comisiei Europene, şi a atenţionat că astfel de întârzieri au fost înregistrate la nivelul organismelor intermediare pentru programe de Competitivitate, cu reclamaţii în special în sectorul IMM şi cel al energiei, de Resurse Umane, de Dezvoltare a Capacităţii Administrative, în care problemele existente afectează chiar funcţionarea ministerelor şi aplicarea unor acte normative importante, precum Legea Educaţiei, şi parţial de Dezvoltare Regională.

Premierul s-a referit în menţionarea acestor probleme şi la organismele intermediare subordonate Ministerului Comunicaţiilor.

În acelaşi timp, şeful Guvernului a solicitat reprezentanţilor Ministerului Mediului să organizeze lunar întâlniri cu administraţia locală pentru rezolvarea acestor întârzieri, astfel încât comunitatea să cunoască faptul că problemele la nivel local sunt determinate de "incompetenţa şi ineficienţa autorităţilor locale".

Înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene, cu sprijinul coaliţiei, a fost apreciată de către premier ca fiind o decizie corectă, arătând că ministrul Leonard Orban a avut un rol decisiv în reluarea plăţilor de către UE.

Până la 16 ianuarie, Orban va evalua situaţia fiecărui minister şi autoritate de management pentru a stabili unde mai este nevoie de personal suplimentar pentru derularea proiectelor UE.

Pentru evitarea unei noi suspendări a plăţilor, premierul a transmis Executivului de la Bruxelles o scrisoare în care asigură că problemele existente în derularea achiziţiilor publice vor fi rezolvate.

Din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional începând cu data de 11 iunie 2011.

În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale. Datele furnizate atestau atât remedierea de către partea română a problemelor identificate de auditorii CE în sistemul de achiziţii publice, cât şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate.

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeană a comunicat reluarea rambursării de plăţi pentru Programul Operaţional Regional (POR), axa prioritară 2, "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale".

Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă aproximativ 6 miliarde euro fonduri europene, reprezentând o rată de absorbţie de 20%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici