Video Boc: Majorarea TVA a generat o creştere a veniturilor cu 25% comparativ cu media lunilor anterioare

Noua cotă de TVA a determinat, în prima lună după majorare, o creştere a încasărilor la buget din această sursă cu 25% comparativ cu media veniturilor din lunile anterioare, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc.

23 afișări

"În privinţa majorării TVA, am observat că încasările în prima lună de la implementarea TVA arată că veniturile din TVA sunt cu 25% mai mari decât veniturile medii din lunile anterioare. Poate reprezenta un semnal pozitiv, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. Majorarea TVA de la 19 la 24% a însemnat o creştere practic cu 26 de procente, încasările sunt cu 25% mai mari faţă de media lunilor anterioare, deci suntem oarecum în grafic, dar la capitolul colectare şi evaziune fiscală aş ruga să se aibă în vedere că este o prioritate majoră", a spus Boc, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

La prima rectificare bugetară din acest an, aprobată la jumătatea lunii august, Guvernul a estimat în scădere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei. Cele mai mari diminuări de încasări au fost estimate la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Executivul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.

În primele şapte luni ale anului, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei, echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în luna iulie cu aproape două miliarde de lei.

Pe venituri, creşterea încasărilor din TVA s-a înregistrat îndeosebi pe lunile iunie şi iulie, influenţa din majorarea cotei de la 19% la 24% fiind reflectată începând cu august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici