Bursele europene au deschis luni în scădere puternică, din cauza temerilor privind criza din Grecia

Bursele europene au deschis luni în scădere puternică, din cauza temerilor că Grecia va rata ţintele de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012, perspectivă care ar putea determina guvernul să ceară mai mulţi bani de la creditorii internaţionali, transmite Reuters.

180 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis luni în scădere puternică, din cauza temerilor privind criza din Grecia

Bursele europene au deschis luni în scădere puternică, din cauza temerilor privind criza din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 2,3% în debutul şedinţei, în timp ce indicele bancar a pierdut 3,7%.

FTSEurofirst 300 a coborât cu aproape 17% în trimestrul al treilea, cea mai abruptă scădere trimestrială din ultimele trei luni ale anului 2008, după falimentul Lehman Brothers.

Un proiect de buget prezentat duminică de guvernul elen arată că Grecia va rata ţintele de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012.

Guvernele europene, care se confruntă deja cu opoziţie pe plan intern faţă de programele de "bailout" acordate ţărilor de la "periferia" zonei euro, ar putea evita să intervină pentru acoperirea finanţării suplimentare de care va avea nevoie Grecia.

Astfel, statul elen ar putea cere creditorilor privaţi să şteargă o parte mai mare din datoriile Greciei faţă de marja de 21% convenită în luna iulie.

Acest scenariu ar afecta sever instituţiile financiare. Miniştrii Finanţelor din Belgia şi Franţa se vor întâlni luni pentru a discuta modalităţi prin care ar putea sprijini grupul bancar Dexia, ale cărui acţiuni au pierdut 8,9% în deschiderea şedinţei de luni.

Titlurile BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană, au deschis în coborâre cu 7,7%, iar Credit Agricole a pierdut 6,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici