Bursele europene au trecut pentru scurt timp pe plus, datorită preţurilor atractive ale acţiunilor

Bursele europene au revenit pe creştere pentru scurt timp, recuperând scăderile abrupte din prima parte a şedinţei de marţi, datorită interesului ridicat manifestat de unii investitori pentru preţurile reduse ale acţiunilor în urma scăderilor din ultimele zile.

374 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au trecut pentru scurt timp pe plus, datorită preţurilor atractive ale acţiunilor

Bursele europene au trecut pentru scurt timp pe plus, datorită preţurilor atractive ale acţiunilor (Imagine: Shutterstock)

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a scăzut cu 0,3% până la ora 11:40 GMT (14:40 ora României), după ce a trecut uşor pe plus pentru scurt timp.

Pieţele europene sunt în scădere de opt şedinţe consecutive, cel mai îndelungat trend descendent din 2003.

Investitorii aşteaptă şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale a SUA.

Consiliul Fed se reuneşte marţi în prima şedinţă de politică monetară de la reducerea în premieră a ratingului SUA de la nivelul de top AAA. În piaţă circulă tot mai multe zvonuri că banca centrală a Statelor Unite va anunţa măsuri agresive de stimulare a creşterii economice, iar reputatul economist Kenneth Rogoff susţine că instituţia va porni un nou program de lichiditate, succesor al aşa-numitului QE2, transmite Bloomberg.

Preţul aurului atinge record după record şi se tranzacţionează în apropiere de 1.780 dolari pe uncie, iar francul elveţian se apreciază de asemenea puternic, urcând cu 1,3% faţă de euro şi 1,9% faţă de dolar.

Barilul de petrol s-a depreciat puternic odată cu acţiunile, dar a revenit ulterior şi este în urcare.

Bursele europene, la minimul ultimilor doi ani

Bursele europene au scăzut puternic marţi, atingând un minim al ultimilor doi ani, din cauza temerilor privind reintrarea mai multor mari economii ale lumii în recesiune şi scepticismului legat de capacitatea guvernelor de a opri criza.

Acţiunile se depreciază în Europa pentru cea de-a opta şedinţă consecutiv, pe un rulaj ridicat, în urma declinului abrupt înregistrat peste noapte în Asia şi luni pe Wall Street. Indicele S&P 500 al bursei de la New York a înregistrat luni cea mai abruptă scădere din decembrie 2008, de 6,66%, după reducerea ratingului SUA de la AAA la AA+.

"Încrederea şi sentimentul din piaţă au capitulat. Vânzarea pare de neoprit, nu mai există niciun pic de încredere şi nicio barieră care să oprească ieşirea de fonduri din acţiuni", comentează Angus Campbell, director de vânzări la Capital Spreads.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 este în scădere cu 1,84%, după ce a deschis în urcare cu 1,6%, şi a atins minimul ultimilor doi ani, de sub 900 de puncte. Indicele a pierdut peste 24% de la maximul anului, atins în februarie.

Dintre principalele pieţe europene, bursa de la Frankfurt scădea la un moment dat cu 6%, iar pieţele din Londra şi Paris sunt în coborâre cu 2,1%, respectiv 1,3%.

Indicele VSTOXX, care măsoară volatilitatea de pe pieţele europene, a sărit cu 28%, la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2008, apogeul crizei financiare mondiale.

"Ajungem la un punct în care unele fonduri de hedging ar putea fi nevoite să vândă de urgenţă pentru a scăpa", comentează un trader francez.

Investitorii aşteaptă şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale pentru eventuale semnale că banca centrală americană va începe un nou program de lichiditate.

La Bursa de Valori Bucureşti indicele BET-C era în scădere cu 11,69% în jurul orei 12:30, într-o piaţă cu lichiditate crescută şi dominată de panică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici