Capital Economics: Economia României se va contracta şi în 2010

Economia României se va contracta în 2010, pentru al doilea an consecutiv, cu 0,5%, ca urmare a creşterii şomajului şi împrumuturilor neperformante, dar şi a reducerii cheltuielilor guvernamentale, potrivit firmei de cercetare macroeconomică Capital Economics.

18 afișări
Imaginea articolului Capital Economics: Economia României se va contracta şi în 2010

Capital Economics: Piaţa muncii va continua să se deterioreze în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Este prematur şi un pic îngrijorător să vorbim despre recuperare. În mod cert perspectiva s-a îmbunătăţit, dar există multe riscuri. Estimăm o contracţie economică de 0,5% în 2010", a spus Neil Shearing, economist pentru Europa emergentă la Capital Economics, într-un interviu acordat Bloomberg.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează că economia românească va scădea cu 8-8,5% în acest an, în timp ce pentru 2010, instituţia anticipează o uşoară creştere economică, de 0,5%-1%.

"Creditele neperformante vor continua să crească, iar piaţa muncii va continua să se deterioreze, expunând şi mai mult sectorul bancar. Există prea multe incertitudini. Şi nu în ultimul rând, vom asista la o restrângere a cheltuielilor fiscale în următorul an", a adăugat Shearing.

Franţa şi Germania, ţări de care depind exporturile României, au ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, iar majoritatea analiştilor estimează o recuperare în cea mai mare parte a Europei de Est la sfârşitul anului.

Rata şomajului din România a fost în luna iulie de 6,3%, mai mare cu 0,3 puncte procentuale decât în luna precedentă şi cu 2,7 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2008.

România a avut, în prima parte a anului, cea mai redusă creştere a ratei şomajului dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), avansul din primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, fiind de 0,5 puncte procentuale, potrivit datelor prezentate de Eurostat, la începutul lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici