Care sunt cele patru bănci care participă la noul program "Prima Casă"

Patru bănci au semnat până în prezent contractul cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM pentru a intra în noul program "Prima Casă", dintr-un total de 12 bănci care şi-au anunţat intenţia de a acorda în continuare credite cu garanţia statului, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc.

2129 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele patru bănci care participă la noul program "Prima Casă"

Care sunt cele patru bănci care participă la noul program "Prima Casă" (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Pe lista băncilor care au semnat contractul cu Fondul se află BCR, CEC Bank, Alpha Bank şi BRD, a arătat premierul.

El a asistat la sucursala BCR sector 1 Bucureşti, la semnarea primului contract de credit din cadrul noului sistem al programului guvernamental "Prima Casă".

Banca Comercială Română (BCR) a anunţat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că a început creditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima instituţie de credit participantă la noua etapă a programului.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric). Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în prezent este de 219,22 euro.

Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei ori din costul de construire.

Banca acceptă până la trei coplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Programul se adresează oricărei persoane fizice care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţine cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Guvernul a decis, în martie, ca garanţia statului să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici