Cât va fi cursul leu/euro la sfârşitul anului 2012? Ce spun bancherii

Cursul de schimb va continua să fie relativ stabil în acest an, evoluţia urmând să oscileze pe palierul 4,25 - 4,35 lei/euro, uşor mai îngust decât cel înregistrat anul trecut. Însă, există riscul testării unor niveluri mai ridicate, spre 4,4 lei/euro, în cazul unei aversiuni extreme faţă de risc, în opinia analiştilor.

902 afișări
Imaginea articolului Cât va fi cursul leu/euro la sfârşitul anului 2012? Ce spun bancherii

Cât va fi cursul leu/euro la sfârşitul anului 2012? Ce spun bancherii (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

În privinţa cotaţiei leului în raport cu dolarul american, prognozele analiştilor se plasează pe coridorul 3,1-3,46 lei/dolar, iar pentru francul elveţian estimările oscilează în jurul a 3,4 lei/franc.

Anul trecut, leul s-a dovedit mult mai stabil decât celelalte monede din regiune, rezerva valutară a BNR de aproximativ 32 mld. euro permi­ţând intervenţii lejere de temperare a presiunilor pe curs. Leul s-a depreciat în 2011 cu doar 0,8% faţă de euro, cu 4,2% faţă de dolar şi cu 3,8% faţă de francul elveţian.

"Ne aşteptăm la o depreciere foarte modestă faţă de euro şi probabil concentrată către finalul anului pe fondul tensiunilor externe accentuate de incertitudinea obişnuită a unui an electoral. România a ajustat o parte notabilă a dezechilibrelor sale, însă modelul său de creştere economică continuă să pară riscant cât timp tensiunile din zona euro persistă", a comentat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

Prognozele ING Bank pentru finele anului sunt: 4,25 lei/ euro, aproape 3,3 lei/dolar şi în jur de 3,4 lei/franc elveţian.

Nivelul cursului este destul de greu de suportat de către cei care au luat credite în valută în 2007 şi 2008, când cotaţia era cu 20% mai jos, problemele reflectându-se în creşterea continuă a restanţelor. BCR, cea mai mare bancă după active, prognozează pentru sfârşitul anului cotaţii de 4,32 lei/euro şi 3,46 lei/dolar.

Economistul-şef al BRD-SocGen Florian Libocor se aşteaptă la o evoluţie relativ stabilă a cursului în acest an, în intervalul 4,1-4,3 lei /euro.

Citeşte mai multe despre cursul leu/euro pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici