CE va lansa procedura de infringement dacă România nu va avea în decembrie stocurile minime de ţiţei

România are termen până la 31 decembrie să constituie stocurile minime de ţiţei şi produse petroliere aferente acestui an şi cele restante din 2009, pentru a evita declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

1082 afișări
Imaginea articolului CE va lansa procedura de infringement dacă România nu va avea în decembrie stocurile minime de ţiţei

CE va lansa procedura de infringement dacă România nu va avea în decembrie stocurile minime de ţiţei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

România s-a obligat în negocierile de aderare la Uniunea Europeană să constituie stocuri minime de ţiţei şi produse petroliere în mod etapizat şi beneficiază până la 31 decembrie de o perioadă de tranziţie.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) nu a reuşit în 2009 să realizeze stocurile, întrucât nu a avut fonduri proprii suficiente şi nici nu a primit sumele necesare de la bugetul de stat, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la sfârşitul anului 2011.

Drept urmare, Oil Supply Group, structură din UE care monitorizează stocurile de petrol ale statelor comunitare, a informat autorităţile de la Bucureşti că, deşi România "se află în prezent în situaţie de infringement", Comisia Europeană "nu va declanţa această procedură până la finele perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011".

Până la 31 decembrie România trebuie să constituie stocuri minime de produse petroliere de 1,2 milioane de tone, dintre care 775.710 tone de motorină, 282.353 tone de benzină, 86.670 tone de păcură şi 55.823 tone de carburant pentru aviaţie.

ANRSPS va asigura 30% din nivelul total al stocurilor, iar diferenţa de 70% va reveni companiilor, în funcţie de cota de piaţă pe care au avut-o anul trecut şi de contribuţiile la aceste stocuri în perioada 2002-2009.

Din 2012, aceste stocuri urmează să fie realizate doar de companiile petroliere, nu şi de ANRSPS, se mai arată în nota de fundamentare.

Cantitatea de combustibil pentru aviaţie trebuie să includă şi jumătate din nivelul restant de 7.500 de tone pe care ANRSPS nu l-a putut asigura în 2009 din cauza "lipsei produsului pe piaţă", se precizează în nota de fundamentare.

"Finanţarea stocurilor minime de produse petroliere pentru 2011, precum şi a diferenţei de 3.755,7 tone JET A1 (carburant pentru aviaţie - n.r.), aferentă anului 2009, se realizează în limita a 40 milioane de lei din veniturile proprii ale ANRSPS, şi în limita sumei de 12 milioane de lei în completare de la bugetul de stat", se spune în nota de fundamentare.

Ministerul Economiei arată că pentru acest an nu trebuie asigurate stocurile de păcură, pentru că au fost deja realizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici