Chiriile din Bucureşti rămân printre cele mai mici din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa

Chiria medie la birourile din Bucureşti s-a redus anul trecut cu 5,13%, în timp ce nivelul costurilor de închiriere la spaţiile industriale şi de retail au consemnat o stagnare, evoluţie care menţine Bucureştiul printre cele mai ieftine oraşe din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

503 afișări
Imaginea articolului Chiriile din Bucureşti rămân printre cele mai mici din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa

Chiriile din Bucureşti rămân printre cele mai mici din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Astfel, potrivit celui mai recent studiu al CBRE care analizează evoluţia chiriilor şi a randamentelor investiţiilor pe piaţa imobiliară din EMEA, chiria medie la birourile din Capitală era la finele anului trecut de 18,5 euro/mp/lună. Spaţiile de retail în centrele comerciale se închiriau în medie cu 50 de euro/mp/lună, iar parcurile industriale cu 4,1 euro/mp/lună.

Chiriile la spaţii de birouri s-au redus pe 17 dintre cele 53 de pieţe analizate în studiul CBRE, restul înregistrând creşteri sau stagnări. În urma acestei evoluţii, Bucureştiul se află pe poziţia 12 din pieţele luate în considerare, niveluri mai mici sau egale ale chiriei la birouri fiind consemnate printre altele în Lille (16,7 euro/mp/lună), Rotherdam (17,5 euro/mp/lună), Haga (17,5 euro/mp/lună), Lisabona (18,5 euro/mp/lună), Barcelona (17,75 euro/mp/lună).

În celelalte capitale din Europa Centrală, chiriile sunt superioare celor din Bucureşti, respectiv de 21 euro/mp/lună în Praga, 27 euro/mp/lună în Varşovia şi 20 euro/mp/lună în Budapesta.

La nivelul întregii regiuni EMEA, în West End din Londra se înregistrează cele mai mari chirii (102 euro/mp/lună), aceasta fiind urmată de Moscova cu 76 euro/mp/lună şi Paris (69,1 euro/mp/lună).

În funcţie de chiria spaţiilor de retail, Bucureştiul se situează şi mai sus în clasamentul celor mai ieftine pieţe din EMEA, respectiv pe locul 5 din 49 de pieţe, după Zagreb, Porto, Belgrad şi Abu Dabi. Şi pe acest segment cartierul londonez West End se află pe prima poziţie, cu cele mai mari chirii, care se situează la 766 euro/mp/lună. Paris, Zurich şi Milano sunt pe următoarele poziţii.

În Praga spaţiile de retail se închiriază în medie cu 85 euro/mp/lună, în Varşovia cu 90 euro, iar în Budapesta cu 100 euro/mp/lună, fără variaţii faţă de 2011.

Pe acest segment doar 9 din cele 49 de oraşe luate în considerare au raportat scăderi de chirii, în timp ce pe 17 dintre acestea s-au înregistrat creşteri.

Pe piaţa spaţiilor industriale din cele 43 de localităţi analizate de CBRE, 9 au avut reduceri de chirii în 2012, iar în cele mai multe (24) nu s-au înregistrat modificări în ultimul an.

Bucureştiul se plasează, de asemenea, pe poziţia 5 după Bruxelles, Atena, Varşovia şi Lisabona.

Pe de altă parte, randamentele investiţiilor în spaţii de birouri, de retail şi industriale din Bucureşti s-au menţinut constante anul trecut la 8,25%, 8,75%, respectiv 10,25%.

Randamentul anual este luat în calcul la stabilirea preţurilor de vânzare a proprietăţilor imobiliare, care se calculează ca raport între veniturile care pot fi obţinute de cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii. Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare, iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mai lung.

CBRE oferă, printre altele, servicii de consultanţă pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici