Cine susţine creşterea economică a României din acest an

Sectoarele orientate spre exporturi, în mod particular cel auto, susţin accelerearea creşterii economice în acest an, datorită cererii mai mari de pe pieţele Uniunii Europene şi din afara acesteia, se arată într-o prezentare susţinută marţi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

856 afișări
Imaginea articolului Cine susţine creşterea economică a României din acest an

Cine susţine creşterea economică a României din acest an (Imagine: Shutterstock)

Prezentarea a fost făcută cu ocazia unei întâlniri trimestriale a Băncii Naţionale a României şi Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru al acestui an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%.

Producţia industrială a României a crescut cu 8,2% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În cazul exporturilor, în perioada ianuarie-aprilie a avut loc o creştere de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, intensificarea din ultima perioadă a creşterii economice poate fi atribuită în totalitate exporturilor nete, iar această dinamică favorabilă a contribuit la îmbunătăţirea semnificativă a balanţei contului curent, se spune în prezentare.

Potrivit datelor BNR, contul curent al balanţei de plăţi a avut în perioada ianuarie-aprilie un excedent de 54 milioane euro, faţă de un deficit de 1,53 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2012, după reducerea deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor şi surplusul consemnat de balanţa serviciilor.

BNR mai notează în prezentare, referitor la sectorul bancar, scăderea intermedierii financiare în 2012 la nivelul din 2008, cu o pondere în PIB de 38,4%, cu rate negative de creştere în cazul împrumuturilor către populaţie şi companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici