Comisia Europeană respinge cu tărie raportul FMI privind erorile de gestionare a crizei din Grecia

Comisia Europeană a reacţionat cu tărie joi la un raport intern al FMI referitor la erorile grave în gestionarea crizei din Grecia, declarându-se în dezacord fundamental faţă de multe din concluziile documentului.

167 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană respinge cu tărie raportul FMI privind erorile de gestionare a crizei din Grecia

Comisia Europeană respinge cu tărie raportul FMI privind erorile de gestionare a crizei din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul FMI susţine în special că restructurarea datoriei Greciei, din primăvarea anului 2012, ar fi trebuit să aibă loc în 2010.

"Suntem în dezacord fundamental" cu această poziţie, a declarat Simon O'Connor, purtător de cuvânt al CE.

El a arătat că raportul FMI "nu ţine cont de interconectarea ţărilor din zona euro" şi că criza din Grecia a fost o situaţie dificilă, fără precedent.

"O restructurare a datoriei ar fi implicat riscul contagiunii sistemice dacă ar fi avut loc în acel moment", a explicat O’Connor, subliniind faptul că toţi partenerii din troică, respectiv CE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI au avut aceeaşi opinie la momentul respectiv.

În raportul publicat miercuri FMI şi-a făcut mea culpa, potrivit AFP, admiţând că primul plan de salvare a Greciei, din 2010, s-a soldat cu eşecuri notabile, în special din cauza dezacordurilor cu partenerii europeni din troică.

Raportul "regretă absenţa diviziunii clare a muncii" în troică şi reproşează europenilor lipsa de experienţă şi a competenţelor în privinţa programului de ajutor destinat Greciei, legate de condiţiile prea stricte în domeniul bugetului şi reformelor structurale.

O’Connor a apărat Comisia şi în această privinţă.

"Suntem în dezacord fundamental cu ideea potrivit căreia nu au fost făcute eforturi de identificare a reformelor structurale care favorizează creşterea", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că CE a fost "o forţă motoare importantă" în acest domeniu.

"Troica nu exista acum trei ani, a pornit de la zero", a explicat O’Connor. El a arătat că faptul că un membru al zonei euro a fost în pericol de incapacitate de plată a fost fără precedent, iar uniunea monetară nu avea un mecanism de salvare precum MES.

O'Connor a mai spus că raportul a fost realizat de economişti ai FMI dar "nu reflectă viziunea oficială" a instituţiei, cu care Comisia Europeană are o relaţie "foarte bună şi constructivă".

Comisia Europeană va publica propriul raport referitor la colaborarea cu partenerii săi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici