Comisia Europeană va cere statelor membre o majorare "substanţială" a bugetului pentru anul următor

Comisia Europeană (CE) va cere miercuri statelor membre să accepte o creştere substanţială a bugetului pentru anul următor, de la nivelul actual de 129 miliarde de euro, pentru a putea achita obligaţiile UE rezultate din cofinanţarea diverselor proiecte.

176 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană va cere statelor membre o majorare "substanţială" a bugetului pentru anul următor

Comisia Europeană va cere statelor membre o majorare "substanţială" a bugetului pentru anul următor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, ar putea fi propusă o majorare de 9 miliarde de euro faţă de bugetul pentru acest an. Suma nu a fost confirmată, dar, potrivit unei surse, majorarea va fi "substanţială".

Proiectul va fi prezentat miercuri la o reuniune a Comisiei, iar până la un summit-ul UE din iunie, la care ar trebui să fie adoptat bugetul, vor avea loc negocieri dure, întrucât mai multe state, între care Franţa şi Marea Britanie, refuză orice majorare a contribuţiei naţionale, au spus sursele AFP.

Guvernele au limitat bugetul pentru acest an la 129 miliarde de euro, cu 4 miliarde de euro mai puţin faţă de propunerile Comisiei şi Parlamentului European, în ideea de a alinia cheltuielile UE cu austeritatea din majoritatea ţărilor membre.

La momentul respectiv, comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, a avertizat că executivul comunitar "nu va putea plăti toate facturile".

Evoluţia ulterioară i-a dat dreptate, notează AFP. Comisarul a anunţat în martie că Parlamentul are probleme în a identifica fonduri de 11 miliarde de euro, necesare pentru a achita statelor facturile trimise la sfârşitul anului trecut.

Statele UE prezintă tot mai multe facturi pentru rambursare de la bugetul UE, deoarece 2013 este ultimul an al exerciţiului bugetar 2007-2013, iar reducerile de fonduri din ultimii doi ani a determinat executivul comunitar să amâne multe plăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici