Companiile germane îndeamnă la prudenţă în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei

Mediul de afaceri german îndeamnă la prudenţă în ceea ce priveşte sancţiunile economice împotriva Rusiei, unde companii precum Volkswagen, Siemens sau HeidelbergCement au afaceri importante care ar putea fi expuse la impactul unor astfel de măsuri, potrivit unei analize Bloomberg.

548 afișări
Imaginea articolului Companiile germane îndeamnă la prudenţă în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei

Companiile germane îndeamnă la prudenţă în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Uniunea Europeană şi Statele Unite se pregătesc pentru noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, după ce preşedintele Vladimir Putin a finalizat săptămâna trecută formele legale pentru anexarea Peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean aflat sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie.

Germania, cea mai mare economie europeană, are cele mai strânse legături economice cu Rusia dintre statele UE. Volkswagen, Siemens şi HeidelbergCement sunt printre cei mai importanţi investitori străini din Rusia, relaţii încurajate de guvernele germane care s-au succedat în ultimii 20 de ani.

Grupul de retail Metro are 130 de magazine în Rusia, cea mai mare piaţă a companiei după Germania, Polonia şi Italia. Producătorul de articole sport Adidas are o poziţie privilegiată pe piaţa rusă, deoarece furnizează echipamentul echipei naţionale de fotbal. Lufthansa are cele mai multe legături cu aeroporturi din Rusia dintre toţi operatorii vest-europeni.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua în următoarele zile o vizită în Europa, pentru discuţii cu aliaţii din regiune privind noi sancţiuni împotriva Rusiei. Oficialii occidentali s-au arătat îngrijoraţi în ultimele zile de mişcările de trupe desfăşurate de Rusia la graniţa cu Ucraina, potrivit unui articol publicat de Sunday Telegraph şi semnat de ministrul britanic pentru Afaceri Externe, William Hague. Vineri, UE a extins lista de oficiali ruşi şi apropiaţi ai regimului de la Kremlin vizaţi de îngheţarea activelor şi interdicţia de a călători în Europa.

Eventuale propuneri pentru sancţiuni "prea dure" împotriva Rusiei vor întâmpina probabil rezistenţă, notează Bloomberg.

Săptămâna trecută, Gernot Erler, coordonatorul guvernului german pentru relaţia cu Rusia, a declarat pentru Bloomberg că adoptarea unor sancţiuni dure ar fi contraproductivă şi nu ar fi convingătoare pentru preşedintele Vladimir Putin.

"Sperăm că politicienii se vor gândi bine la impactul sancţiunilor. Este foarte important să cântărească efectele nu numai în ţara pe care vor să o lovească, ci şi asupra ţării care impune sancţiunile", a afirmat Ulrich Ackermann, economist şef la VDMA, asociaţie care reprezintă 3.100 de companii din industria germană, printre care Siemens şi Volkswagen.

Aproximativ 3,3% din exporturile Germaniei ajung în Rusia, cea mai mare pondere în rândul statelor din zona euro, potrivit datelor Morgan Stanley. Comerţul bilateral dintre cele două ţări a ajuns anul trecut la 77 miliarde euro, iar investiţiile germane în Rusia totalizează 20 miliarde euro, potrivit Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania.

Directorul general al producătorului de ciment HeidelbergCement, Bern Scheifele, a subliniat că aceste legături comerciale diferenţiază Germania de ceilalţi parteneri europeni, dar mai ales de Statele Unite.

"Cel mai mare risc este ca americanii să-şi joace jocurile de putere, ceea ce ar putea face din moment ce au legături comerciale foarte limitate cu Rusia. Dacă statul rus nu va mai avea bani, toate proiectele de infrastructură şi construcţii vor îngheţa", a afirmat săptămâna trecută executivul german.

HeidelbergCement, al treilea mare producător de ciment la nivel mondial, a înregistrat anul trecut venituri de 500 milioane euro în Rusia şi Ucraina. Grupul deţine 21 de locaţii în cele două ţări. Scheifele a precizat că afacerile din Rusia au mers conform aşteptărilor în primele două luni ale anului, însă situaţia s-ar putea schimba rapid în cazul unei crize economice.

"O reluare a Războiului Rece ar trebui evitată cu orice preţ", a declarat directorul general al Deutsche Bank, Juergen Fitschen, într-un interviu pentru Die Zeit. Banca germană a fost în ultimii doi ani cel mai mare intermediar străin din Rusia pentru fuziuni şi achiziţii, participând la tranzacţii cu o valoare totală de 74 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Economiştii Deutsche Bank estimează că o contracţie economică de 8,6% în Rusia ar reduce creşterea economică a Germaniei cu 0,5 puncte procentuale.

Industria auto germană este de asemenea expusă semnificativ pe piaţa rusă. Vânzările BMW în Rusia au crescut anul trecut cu 12%, la 44.871 automobile. Directorul general al companiei, Norberg Reithofer, a afirmat săptămâna trecută că o escaladare a conflictului cu Rusia ar determina reevaluarea investiţiilor BMW în zona ţărilor foste sovietice.

Volkswagen a vândut anul trecut 287.000 de autovehicule în Rusia, reprezentând 3,2% din vânzările totale ale grupului.

Alţi analişti avertizează asupra riscului presupus de oprirea importurilor de gaze din Rusia în Europa.

"Oprirea importurilor de energie din Rusia iarna vitioare ar opri revigorarea economiei europene şi a economiei germane", a afirmat economistul şef al Berenberg Bank, Holger Schmieding.

Grupul german BASF, cel mai mare consumator de gaze naturale din Germania şi cel mai mare producător de substanţe chimice din lume, primeşte de la Gazprom jumătate din gazul necesar.

În ultimii 20 de ani, marile companii germane s-au extins agresiv în Rusia, pentru a profita de proiectele de infrastructură şi de extinderea accelerată a pieţei de consum în perioada de tranziţie. Siemens are birouri în peste 30 de oraşe din Rusia, unde livrează echipamente energetice, trenuri şi aparatură medicală. Adidas a prezentat în luna noiembrie, în cadrul unei gale organizată lângă Moscova, noile echipamente ale echipei naţionale de fotbal pentru Cupa Mondială din 2018, eveniment sponsorizat de compania germană.

Putin, vorbitor de germană după perioada petrecută ca agent KGB la Dresden, a avut o relaţie strânsă cu Gerhard Schroeder, cancelarul Germaniei în perioada 1998-2005. După încheierea mandatului, Schroeder a fost cooptat în compania de proiect a gazoductului Nord Stream, dezvoltat de Gazprom.

Exporturile de gaze ruseşti către Germania au crescut în ultimii doi ani, după ce cancelarul Angela Merkel a dispus închiderea tuturor reactoarelor nucleare ca urmare a catastrofei din 2011 de la Fukushima, Japonia. Aproximativ 35% din necesarul de gaze al Germaniei este asigurat de Rusia, potrivit datelor Morgan Stanley.

Germania are cel mai mult de pierdut, dar nu este singura ţară europeană unde mediul de afaceri este îngrijorat de consecinţele crizei din Ucraina.

La Londra, numeroase bănci de investiţii, case de avocatură şi firme de PR sunt dependente de contractele cu companii din Rusia. În ultimii 5 ani, companiile ruse au generat aproximativ 13% din finanţarea de 63 miliarde de dolari atrasă prin oferte publice iniţiale la bursa de la Londra. În Franţa, companii precum Renault, Danone şi Alstom au operaţiuni semnificative pe piaţa rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici