Creditul în lei a crescut în aprilie cu 1,5%, iar cel în valută cu 0,6%

Creditul în lei a crescut în aprilie cu 1,5%, la 78,12 miliarde lei, cu un avans mai puternic pe partea companiilor, în timp ce creditul în valută exprimat în euro a urcat cu 0,6%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

168 afișări
Imaginea articolului Creditul în lei a crescut în aprilie cu 1,5%, iar cel în valută cu 0,6%

Creditul în lei a crescut în aprilie cu 1,5%, iar cel în valută cu 0,6% (Imagine: Shutterstock)

În termeni reali, creditul în lei a urcat cu 0,8%, iar comparativ cu luna aprilie 2010 a coborât cu 0,1% (7,8% în termeni reali).

Împrumuturile în valută exprimate în lei au coborât cu 0,4% în aprilie, la 126,4 miliarde lei, dar se menţin pe o creştere de 3,6% pe ultimele 12 luni. Exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 4,9% faţă de aprilie 2010.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna aprilie cu 0,3% (-0,3% în termeni reali), la nivelul de 204,62 miliarde lei, iar comparativ cu luna similară de anul trecut păstrează un uşor avans, de 2,1% (-5,7% în termeni reali).

Populaţia rămâne în continuare orientată către creditul în valută, cu un sold al finanţărilor în devize externe (62,8 miliarde lei) aproape dublu faţă de cele în lei (35,12 miliarde lei). Fără influenţa cursului de schimb şi a inflaţiei, evoluţia împrumuturilor în valută acodate populaţiei rămâne mai bună şi în aprilie, iar în ultimele 12 luni diferenţa este mai amplă, creditele în lei înregistrând cel mai mare recul dintre toate categoriile, de 7,2%.

Companiile s-au orientat mai mult către creditul în lei, care a urcat în aprilie cu 2,5%, la 43 de miliarde lei, dar evoluţia ţine şi de specificul finanţării, întrucât multe dintre împrumutri sunt pe termen scurt, pentru capital de lucru.

Cu toate acestea, şi în cazul societăţilor soldul împrumuturilor în valută depăşeşte creditele în lei, cu aproximativ 50%. În ultimele 12 luni, creditul în valută exprimat în lei a urcat cu 4,8%, la 63,7 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici