Croitoru: Un nou acord cu FMI asigură finanţări ieftine, România trebuie să se împrumute la extern

România va trebui să se împrumute în continuare de pe pieţele internaţionale, iar un nou acord cu FMI în 2011 ar putea asigura finanţări mai ieftine, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

20 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Un nou acord cu FMI asigură finanţări ieftine, România trebuie să se împrumute la extern

Croitoru: Un nou acord cu FMI asigură finanţări ieftine, România trebuie să se împrumute la extern (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Dacă România nu reuşeşte să facă ajustările programate, sursele de capital vor scădea. Oricum, România trebuie să se împrumute de pe pieţele externe. În opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine de încheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate şi ar asigura costuri mai mici", a spus Croitoru.

Un acord de tip precautionary stabileşte o valoare a împrumutului, dar tragerile nu sunt efectuate automat, ci doar dacă este necesar.

Croitoru a spus că nu au fost încheiate calculele privind valoarea unui nou acord cu FMI şi nici nu s-a stabilit dacă acesta va presupune reînnoirea înţelegerii cu Comisia Europeană.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, că discuţiile dintre autorităţile române şi oficialii FMI privind încheierea unui nou acord vor începe în luna octombrie, când delegaţia Fondului se va afla la Bucureşti, urmând să fie stabilită şi forma acestui acord.

Şeful diviziei Comisiei Europene pentru Cehia, România, Polonia şi Slovacia, Laurent Moulin, a declarat, miercuri, că dacă România va semna un nou acord cu FMI atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

Şeful statului a spus, miercuri, la RRA, că "în niciun caz" FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent, afirmând că noul angajament va fi "cel mai probabil un aşa numit acord de precauţie".

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici