Cursul BNR a atins un nou maxim din acest an: 4,3081 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale au revenit peste 4,3 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare de joi, astfel că referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim din acest an, de 4,3081 lei/euro.

735 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a atins un nou maxim din acest an: 4,3081 lei/euro

Cursul BNR a atins un nou maxim din acest an: 4,3081 lei/euro

Un nivel superior, de 4,3110 lei/euro, a fost anunţat la 6 decembrie. Cursul de joi este cu 1,79 bani mai mare faţă de cel din sesiunea de miercuri, de 4,2902 lei/euro.

Pentru moneda americană, BNR a publicat un curs de referinţă de 3,1978 lei/dolar, cu 6,1 bani mai ridicat faţă de nivelul anterior, de 3,1368 lei/dolar.

Leul s-a apreciat în schimb în raport cu francul elveţian, iar rata oficială a fost cu 0,95 bani mai redusă, de la 3,5130 lei/franc la 3,5035 lei/franc.

Moneda naţională s-a depreciat puternic la deschiderea sesiunii, până la un maxim de 4,3120 lei/euro, după ce Federal Reserve a avertizat că economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative, după care cotaţiile au coborât sub 4,3 lei/euro, dealerii suspectând intervenţia BNR.

Până la jumătatea zilei, cursul a revenit însă pe creştere, până aproape de 4,31 lei/euro.

"Puţin înainte de ora 12:45, când se stabileşte cursul de referinţă, s-a dat un ordin semnificativ de vânzare de euro. Credem că a fost BNR, care a vrut o referinţă sub 4,31 lei/euro. Se pare totuşi că banca centrală acceptă o depreciere a leului, însă vrea să fie una lentă", a spus dealerul unei bănci.

Ulterior, cursul a început să urce, la 4,3085 - 4,3105 lei/euro.

Aversiunea la risc a jucătorilor a crescut joi, după ce Federal Reserve a avertizat că economia americană este vulnerabilă la riscuri semnificative, iar un indice privind activitatea fabricilor din China a arătat încetinirea motorului de creştere economică mondială.

Valutele din regiune afişau de asemenea corecţii importante faţă de închiderile de miercuri.

Dobânzile practicate joi de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au rămas la un nivel redus, de 2,06 - 2,56%, întrucât vineri este ultima zi a perioadei de rezervă, iar băncile dispun de lichiditate. În schimb, randamentele la o săptămână au crescut uşor, de la 4,59 - 5,09% la 5,51 - 6,01%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici