Declinul activităţii economice din zona euro s-a temperat, dar recesiunea pare inevitabilă

Declinul activităţii sectorului privat din zona euro s-a temperat uşor în decembrie, însă recesiunea pare inevitabilă din cauza problemelor grave de la "periferia" blocului monetar, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de institutul Markit în rândul companiilor europene.

684 afișări
Imaginea articolului Declinul activităţii economice din zona euro s-a temperat, dar recesiunea pare inevitabilă

Declinul activităţii economice din zona euro s-a temperat, dar recesiunea pare inevitabilă (Imagine: Shutterstock)

Indicele activităţii sectorului privat din zona euro, calculat de Markit după un sondaj la care au participat câteva mii de companii, a crescut în decembrie pentru cea de-a doua lună consecutiv, deşi analiştii anticipau o evoluţie negativă.

Rezultatele sondajului sunt însă predominant pesimiste pentru cea de-a patra lună consecutiv, indicând intrarea zonei euro în recesiune.

Markit notează că îmbunătăţirea indicatorului în decembrie se datorează în principal Franţei şi Germaniei, în timp ce statele de la "periferia zonei euro" afectate direct de criza datoriilor de stat au probleme grave, rezultatele indicând ferm o contracţie economică.

"Este încurajator că indicele nu a mai scăzut. În continuare nu este sigur ce se va întâmpla de acum înainte. Zona euro suferă, în ultimele trei luni din 2011, cel mai prost trimestru din ultimii doi ani şi jumătate, iar datele PMI sugerează că economia regiunii s-a contractat în această perioadă cu 0,6%", a declarat economistul şef al Markit, Chris Williamson.

Media estimărilor economiştilor intervievaţi de Reuters indică o contracţie economică de 0,3% în zona euro în trimestrul al patrulea.

Williamson acuză în principal scăderile puternice înregistrate în privinţa comenzilor noi şi nivelul foarte redus de încredere din industria serviciilor.

Totodată, el a avertizat că agravarea situaţiei de la "periferia" zonei euro ar putea deraia economiile solide, precum Franţa şi Germania.

Cu sediul la Londra şi sucursale în principalele centre financiare ale lumii, Markit oferă servicii de informaţie financiară, analiză şi evaluare independentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici