Der Spiegel: Barterele au devenit un fenomen social în uma crizei

Criza financiară a transformat barterele dintr-un trend de nişă într-un fenomen social care poate căpăta amploare în continuare, schimbul de produse şi utilizarea în comun a maşinilor, bicicletelor sau chiar a hainelor fiind pe cale să devină la fel de obişnuită ca shopping-ul, potrivit Der Spiegel.

316 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: Barterele au devenit un fenomen social în uma crizei

Der Spiegel: Barterele au devenit un fenomen social în uma crizei

În Germania, antreprenorii care au observat devreme acest trend au început deja să organizeze evenimente unde facilitează o formă de barter între participanţi.

La aşa-numitele petreceri de schimb, participanţii plătesc o taxă de intrare şi aduc hainele, genţile sau pantofii de care nu mai au nevoie, în schimbul cărora primesc monede de la organizatori. Articolele adunate sunt apoi sortate de persoane cu experienţă în retail într-un spaţiu care seamănă cu un magazin, unde participanţii pot utiliza monezile primite anterior pentru a-şi cumpăra produse "noi".

Pentru a evita neplăcerile, organizatorii nu primesc decât articole de marcă.

În aşteptarea pregătirilor, invitaţii petrec câteva ore petrecând cu muzică şi cocktailuri.

Astfel de evenimente au apărut în urma crizei financiare pentru a oferi consumatorilor o alternativă la shopping-ul tradiţional.

În SUA, autoarea Rachel Botsman, expert în trenduri economice, numeşte fenomenul "consum colaborator" şi evocă renaşterea schimburilor şi utilizării în comun a locuinţelor, maşinilor şi altor elemente de confort ale vieţii moderne.

Ideea este cu atât mai atractivă pentru tineri, care au venituri discreţionare modeste dar nu vor să renunţe la conforturile oferite de economia modernă de consum, utilizând în comun locuinţe, haine, maşini, unelte.

Revista Time a declarat această nouă formă de consum una dintre cele 10 "idei grozave" care vor schimba lumea.

Internetul înlesneşte, diversifică şi profesionalizează economia de schimb, oferind la preţuri minime, de obicei gratuit, finanţat prin advertising şi/sau comisioane, servicii pentru care există o cere uriaşă, ignorate însă de retailul tradiţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici