Drum care leagă Suceava de Neamţ, construit din dorinţa regelui Carol I, va fi modernizat cu fonduri PNDL

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, marţi, indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Drumului Talienilor, numit şi Drumul Vitoriei Lipan, acesta unind comunele Mălini din Suceava şi Borca din judeţul Neamţ prin Pasul Stânişoara, valoarea investiţiei fiind de peste 50 de milioane lei.

648 afișări
Imaginea articolului Drum care leagă Suceava de Neamţ, construit din dorinţa regelui Carol I, va fi modernizat cu fonduri PNDL

Drum care leagă Suceava de Neamţ, construit din dorinţa regelui Carol I, va fi modernizat cu fonduri PNDL

Banii necesari modernizării Drumului Judeţean 209 B, numit şi Drumul Talienilor sau Drumul Vitoriei Lipan, pe o porţiune de 14,6 kilometri, vor veni prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că drumul este unul turistic, dar importanţa acestuia este şi mai mare, dat fiind faptul că va asigura legătura mai rapidă spre viitoarea autostradă care va lega Moldova de Ardeal.

Drumul Talienilor face legătura între judeţele Suceava şi Neamţ prin Munţii Stânişoarei, acesta fiind şi traseul străbătut de Vitoria Lipan în romanul „Baltagul”, scris de Mihail Sadoveanu.

Drumul a fost construit între anii 1902 – 1914 într-o zonă care, în acea vreme, făcea parte din Domeniile Coroanei, iar amenajarea s-a făcut din dorinţa Regelui Carol I de a realiza o legătura strategică între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei. Întrucât lucrările au fost executate cu drumari italieni, acesta a primit numele de Drumul Talienilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici