Economia UE a scăzut cu 0,5% în trimestrul al patrulea, iar recesiunea zonei euro s-a înrăutăţit

Produsul Intern Brut al UE a scăzut cu 0,5% în trimestrul patru al anului trecut faţă de cel anterior, respectiv cu 0,6% raportat la perioada corespunzătoare din 2011, iar recesiunea din zona euro s-a înrăutăţit, cu cea mai proastă evoluţie din ultimii 4 ani.

183 afișări
Imaginea articolului Economia UE a scăzut cu 0,5% în trimestrul al patrulea, iar recesiunea zonei euro s-a înrăutăţit

Economia UE a scăzut cu 0,5% în trimestrul al patrulea, iar recesiunea zonei euro s-a înrăutăţit (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% în ultimele trei luni din 2012, respectiv cu 0,9% faţă de trimestrul al patrulea din 2011. Pe ansamblul anului 2012, PIB-ul a scăzut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,3% în UE, potrivit datelor anunţate joi de Eurostat.

În România, PIB-ul a crescut cu 0,2% în trimestrul patru al anului trecut faţă de cel anterior, respectiv cu 0,1% raportat la perioada corespunzătoare a lui 2011, pe date ajustate sezonier.

Economia SUA, principalul partener comercial al UE, a crescut cu 0,8% în trimestrul patru faţă de trimestrul trei, respectiv cu 1,5% în bază anualizată.

Cifrele din zona euro s-au plasat sub estimările analiştilor contactaţi de Bloomberg, cu cea mai abruptă scădere de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008.

Cele mai mari economii de pe continent, Germania, Franţa şi Italia, au înregistrat de asemenea scăderi peste estimări în ultimul trimestru.

Moneda euro este în scădere cu 0,9% faţă de dolar, la 1,3338 dolari/euro, potrivit Bloomberg.

Economia Germaniei a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere de 0,6% faţă de trimestrul anterior, în timp ce PIB-ul Franţei a coborât cu 0,3%, iar cel al Italiei cu 0,9% pentru cea de-a şasea contracţie consecutivă.

În Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat, economia a scăzut cu 6% faţă de ultimul trimestru din 2011.

În Japonia, un alt partener comercial important al UE, economia s-a contractat cu 0,4% faţă de trimestrul al treilea, contrar aşteptărilor analiştilor, care au prevăzut o creştere de 0,4%.

În Europa Centrală şi de Est, economia Cehiei a scăzut cu 0,2% faţă de trimestrul trei, respectiv cu 1,7% raportat la perioada corespunzătoare de acum 12 luni. Ungaria a consemnat un declind e 0,9%, respectiv 2,8%, în timp ce PIB-ul Bulgariei a urcat cu 0,1%, respectiv 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici