Escaladarea crizei din Ucraina ar avea un impact limitat asupra sistemului financiar din Rusia

Escaladarea crizei din Ucraina ar avea un impact limitat asupra sistemului financiar din Rusia, potrivit unei analize a stabilităţii financiare efectuate de banca centrală rusă, relatează Ria Novosti.

424 afișări
Imaginea articolului Escaladarea crizei din Ucraina ar avea un impact limitat asupra sistemului financiar din Rusia

Escaladarea crizei din Ucraina ar avea un impact limitat asupra sistemului financiar din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Posibilele consecinţe directe pentru sistemul financiar al Rusiei, dacă criza din Ucraina ar escalada, ar fi limitate. Investiţiile băncilor ruseşti în băncile afiliate din Ucraina şi împrumuturile acordate populaţiei din Ucraina nu depăşesc 1% din active", se arată în raportul băncii centrale.

Instituţia apreciază că situaţia economică din Ucraina este gravă, declinul producţiei şi creşterea datoriilor statului fiind însoţite de povara datoriilor organizaţiilor non-financiare, înrăutăţirea calităţii activelor şi reducerea lichidităţilor băncilor.

"Există posibilitatea ca problemele economice din Ucraina să provoace un nou val de tensiuni geopolitice", a notat banca centrală.

La 1 aprilie 2014, soldul creditelor acordate de băncile ruseşti rezidenţilor din Ucraina totaliza 10,4 miliarde de dolari, sub 1% din active.

În sectorul bancar ucrainean sunt prezente 180 de bănci, din care 11 au legătură cu Rusia, inclusiv patru care se numără printre cele mai mari 20 de bănci din această ţară. În total, băncile cu capital rusesc au o pondere de 13% în sistemul bancar ucrainean.

Banca centrală a Rusiei precizează că băncile sunt mai reticente în privinţa acordării de noi împrumuturi ucrainenilor, ceea ce ar putea limita influenţa crizei din Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici