Euro, la minimul ultimilor doi ani, în aşteptarea întâlnirii Eurogroup

Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor doi ani, investitorii privind cu prudenţă întâlnirea de la Bruxelles a miniştrilor Finanţelor din zona euro, care vor discuta măsurile anticriză adoptate de liderii UE la summit-ul din 28-29 iunie.

319 afișări
Imaginea articolului Euro, la minimul ultimilor doi ani, în aşteptarea întâlnirii Eurogroup

Euro, la minimul ultimilor doi ani, în aşteptarea întâlnirii Eurogroup (Imagine: Shutterstock)

Euro a continuat să scadă pentru cea de-a patra şedinţă consecutiv, piaţa aşteptând şi mesajul preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, către Parlamentul European, transmite Bloomberg.

BCE a adoptat săptămâna trecută măsuri de politică monetară fără precedent, inclusiv reducerea dobânzii cheie de la 1% la 0,75% şi coborârea ratei depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile din zona euro să crediteze.

Euro a scăzut la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, şi a revenit ulterior la Londra la 1,2288 dolari, aproape de nivelul de la sfârşitul şedinţei de vineri.

Yenul s-a depreciat cu 0,6% faţă de euro, după datele Japoniei privind comerţul din luna mai, iar pieţele asiatice au coborât, încurajând cererea pentru active cu grad ridicat de siguranţă.

Dolarul australian a înregistrat de asemenea pierderi, după ce premierul chinez Wen Jiabao a afirmat că există presiuni negative "relativ mari" pe economie. China este principala piaţă de export pentru industria materiilor prime din Australia.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din iunie, să relaxeze condiţiile împrumutului de urgenţă către Spania pentru recapitalizarea băncilor, precum şi să facă primii paşi spre supravegherea şi recapitalizarea directă a instituţiilor de credit de către organismele UE.

Şefii de stat sau de guvern din zona euro au intrat la summit pe poziţii divergente.

"În privniţa întâlnirii miştrilor Finanţelor, riscul este că vom asista la apariţia a noi spărturi în unitatea europeană şi, poate, o întârziere în implementarea măsurilor convenite la summit. Situaţia îşi lasă amprenta asupra euro", comentează pentru Bloomberg un analist neo-zeelandez.

Ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Eurogrupul trebuie să se "mişte repede" în privinţa supravegherii bancare şi recapitalizării directe a băncilor spaniole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici