Europa cere ajutorul Chinei: Sarkozy vrea să discute cu preşedintele Hu Jintao despre o contribuiţie la un fond anti-criză

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy vrea să îi telefoneze joi preşedintelui chinez Hu Jintao pentru a discuta despre o contribuţie a Chinei la un fond european care ar putea fi înfiinţat de liderii zonei euro pentru creşterea capacităţii de combatere a crizei, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

312 afișări
Imaginea articolului Europa cere ajutorul Chinei: Sarkozy vrea să discute cu preşedintele Hu Jintao despre o contribuiţie la un fond anti-criză

Europa cere ajutorul Chinei: Sarkozy vrea să discute cu preşedintele Hu Jintao despre o contribuiţie la un fond anti-criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest vehicul special de investiţii este una dintre opţiunile luate în considerare de liderii europeni la summit-ul de miercuri seara, pentru extinderea capacităţii de finanţare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF), în valoare de 440 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Apelul lui Sarkozy va avea loc cu o zi înaintea unei vizite la Beijing a lui Klaus Regling, directorul general al EFSF, care are ca obiectiv atragerea investitorilor.

EFSF a fost înfiinţată anul trecut pentru a vinde obligaţiuni în vederea finanţării împrumuturilor destinate ţărilor vulnerabile din zona euro. Între timp, EFSF a obţinut dreptul de a cumpăra obligaţiuni suverane de pe pieţele secundare şi primare, să ofere linii de credit guvernelor şi să recapitalizeze băncile.

EFSF a anunţat că vizita lui Regling în China are legătură cu rolul iniţial al fondului, de a emite obligaţiuni.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de AFP, China ar fi dispusă să răspundă solicitării Europei pentru finanţarea planului de rezolvare a crizei datoriilor.

Discuţiile despre crearea unui vehicul special de investiţii pentru extinderea EFSF, finanţat de investitori publici şi privaţi, au început în această săptămână.

O a doua opţiune analizată este garantarea de către EFSF a unei părţi din vânzările de obligaţiuni ale ţărilor din zona euro. Cele două opţiuni nu se exclud una pe alta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici