Europa este aproape de a adopta un nou set de reguli pentru asigurători, după 13 ani de negocieri

Europa ar putea fi aproape de un acord pentru un nou set de reguli privind companiile de asigurări, după 13 ani de negocieri între politicieni, companii şi autorităţi de reglementare.

470 afișări
Imaginea articolului Europa este aproape de a adopta un nou set de reguli pentru asigurători, după 13 ani de negocieri

Europa este aproape de a adopta un nou set de reguli pentru asigurători, după 13 ani de negocieri (Imagine: Shutterstock)

Companiile şi oficialii europeni lucrează la un compromis asupra nivelului de capital necesar pentru produse pe termen lung, precum asigurarea de tip rentă, a declarat Ralph Koijen, profesor la London Business School, citând proiecte de acord recente, pe care le-a studiat, potrivit Bloomberg.

Asigurătorii din ţări precum Germania, Franţa şi Marea Britanie au criticat setul de reguli, numite Solvency II, afirmând că acestea ar putea face produsele de economisire excesiv de scumpe, întrucât va fi necesar mai mult capital pentru a acoperi riscurile investiţiilor pe termen mai lung.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru discuţii, despre care firmele, inclusiv Allianz - cel mai mare asigurător din Europa, afirmă că ar putea aduce un acord pentru implementarea Solvency II.

Companiile de asigurări sunt cei mai mari investitori instituţionali din Europa, cu active sub management de 8.400 de miliarde de euro. Asigurătorii au rămas în urma băncilor în privinţa adoptării unui cadru de reglementare care să le ajute să reziste unei repetări a crizei financiare din 2008, scrie Bloomberg. Aegon, proprietarul firmei americane de asigurare Transamerica Corp, şi compania de reasigurare Swiss Re se numără printre instituţiile financiare ajutate de guverne după prăbuşirea Lehman Brothers.

Solvency II, care ar trebui să armonizeze alocarea capitalului faţă de risc la companiile de asigurări, ar fi trebuit să intre în vigoare anul trecut. Introducerea acestuia a fost amânată în mai multe rânduri din cauza unor motive precum calculul necesarului de capital la unele produse.

Asigurătorii intenţionează în prezent să implementeze viitoarele reguli de la începutul anului 2016, cu o perioadă de tranziţie, în cazul în care se va ajunge la un acord în timp util.

Orice înţelegere are nevoie de aprobarea Parlamentului şi Consiliului, în care sunt reprezentate cele 28 de state membre UE, iar noi întâlniri au loc frecvent înainte de a se ajunge la un proiect de acord.

În timp ce Europa continuă să dezbată Solvency II, organizaţiile la nivel global dezvoltă un cadru comun pentru reglementarea companiilor cu operaţiuni internaţionale. Astfel, Asociaţia Internaţională a Autorităţilor de Supraveghere pentru Asigurări (International Association of Insurance Supervisors - IAIS) pregăteşte un standard de capital care ar trebui lansat până la sfârşitul anului 2016, urmând ca implementarea să fie finalizată până în 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici