Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică a unei companii tehnologice

Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială efectuată vreodată de o companie din sectoul tehnologiei, preţul de 38 de dolari pe acţiune fiind la limita maximă a intervalului de preţ stabilit de compania de socializare pe Internet.

572 afișări
Imaginea articolului Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică a unei companii tehnologice

Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică a unei companii tehnologice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania condusă de fondatorul Mark Zuckerberg, în vârstă de 28 de ani, a vândut 421,2 milioane de acţiuni, la preţul de 38 de dolari pe unitate, potrivit datelor Bloomberg.

Facebook a ridicat oferta în această săptămână atât prin creşterea volumului acţiunilor scoase pe piaţă cu 25%, cât şi prin majorarea intervalului de preţ de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe acţiune, deciziii luate de companie datorită entuziasmului investitorilor pentru operaţiune.

Oferta marchează un moment de vârf al evoluţiei Facebook în mai puţin de un deceniu, de la o companie înfiinţată într-o cameră de cămin a Universităţii Harvard la o reţea de socializare cu peste 900 de milioane de utilizatori.

Facebook a anunţat, miercuri, într-un raport către Comisia de Valori Mobiliare din SUA, că nu intenţionează să floteze pe bursă noi acţiuni după încheierea ofertei de joi.

Zuckerberg a convins investitorii să cumpere acţiunile Facebook la un preţ ridicat, dar se confruntă cu poblema încetinirii creşterii vânzărilor, după ce profitul a scăzut cu 12% în trimestrul trecut.

"Acţiunile vor creşte în prima zi de tranzacţionare, dar nu ştiu dacă tendinţa va continua", a declarat Walter Todd, care administrează active de 940 milioane dolari ca director la compania Greenwood Capital din Greenwood, Carolina de Sud.

El a adăugat că va aştepta până când Facebook va raporta rezultatele din trimestrul al doilea înainte de a cumpăra acţiuni ale companiei.

Acţiunile vor intra la tranzacţionare vineri, la bursa Nasdaq.

Facebook a angajat peste 30 de aranjori pentru oferta publică iniţială, conduşi de Morgan Stanley, JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.





Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici