Florin Talpeş, CEO Bitdefender: Din 10 joburi deschise în industria de software se acoperă doar 4-6

Deficitul de specialişti din industria IT, accentuat de migraţia IT-ştilor buni în Vest, limitează potenţialul foarte mare pe care îl are România la exportul de servicii informatice şi s-a ajuns în situaţia în care din 10 joburi deschise se acoperă 4-6, a declarat Florin Talpeş, CEO Bitdefender.

1797 afișări
Imaginea articolului Florin Talpeş, CEO Bitdefender: Din 10 joburi deschise în industria de software se acoperă doar 4-6

Florin Talpeş, CEO Bitdefender: Din 10 joburi deschise în industria de software se acoperă doar 4-6

"Sectorul de IT a crescut cu 10-15% în fiecare din ultimii ani. E vorba în primul rând de export, cu valoare adăugată mare. Există modele de dezvoltare care arată că industria de software (produse proprii, dar şi outsourcing de dezvoltare de software) poate depăşi venituri de 5 miliarde de euro, în 5-7 ani. Aceste date nu includ potenţialul industriei de servicii globale. Pentru statul român, îndeplinirea acestui potenţial înseamnă şi un volum semnificativ de taxe de încasat din industria de software", a mai spus Talpeş.

Criza de personal din sectorul IT este accentuată de numărul limitat de absolvenţi, în condiţiile în care facultăţile livrează circa 7.000 de absolvenţi de IT pe an, iar necesarul din piaţă este cel puţin dublu. Efectul este creşterea semnificativă a salariilor oferite angajaţilor.

Salariul mediu în industria serviciilor informatice a ajuns anul acesta la circa 5.200 de lei net pe lună, fiind de 2,6 ori mai mare decât media pe întreaga economie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici