FMI: Contestarea măsurilor la Curtea Constituţională este ceva normal, dar trebuie avizul autorităţii

Contestarea la Curtea Constituţională a măsurilor de ajustare fiscală adoptate de Guvern este un proces normal, însă acestea trebuie aprobate de Curte întrucât sunt acţiuni prealabile pentru derularea acordului, a declarat, joi, Caroline Atkinson, purtător de cuvânt al FMI.

21 afișări
Imaginea articolului FMI: Contestarea măsurilor la Curtea Constituţională este ceva normal, dar trebuie avizul autorităţii

FMI: Contestarea măsurilor la Curtea Constituţională este ceva normal, dar trebuie avizul autorităţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Măsurile de ajustare fiscală sunt prealabile acordului şi trebuie aprobate de Curtea Constituţională. Respectăm acest proces. Este un proces foarte normal (...) Nu este ceva de care să fim îngrijoraţi", a afirmat Atkinson, la întrebarea unui jurnalist privind impactul contestaţiei asupra acordului cu România şi opinia Fondului în această chestiune.

În scrisoarea suplimentară la acordul stand-by, întocmită în luna mai, se spune: "Punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv cu o hotărâre favorabilă emisă de către Curtea Constituţională în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli enumerate la punctele (i-iii) şi a măsurilor de lărgire a bazelor de impozitare va constitui acţiune prealabilă pentru finalizarea evaluării".

Măsurile enumerate pe partea de cheltuieli cuprind, printre altele, reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

PSD a depus, miercuri, la Curtea Constituţională, o sesizare referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.

Premierul Emil Boc a venit, în 7 iunie, în faţa Parlamentului, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

PSD a depus în aceeaşi zi o moţiune de cenzură, care a fost respinsă marţi în Parlament.

Board-ul FMI va evalua acordul cu România la finele lunii iunie, în vederea aprobării unei noi tranşe din împrumut. România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici