FMI: Fondul a sugerat autorităţilor române un scenariu cu accent pe creşterea veniturilor

FMI a sugerat autorităţior române o variantă cu accent pe creşterea veniturilor, prin majorarea TVA şi a cotei unice, dar şi trecerea la impozitarea progresivă, însă anumite reduceri dificile privind cheltuielile ar fi fost luate în calcul în orice scenariu, se arată într-un comunicat al instituţiei.

20 afișări
Imaginea articolului FMI: Fondul a sugerat autorităţilor române un scenariu cu accent pe creşterea veniturilor

FMI: Fondul a sugerat autorităţilor române un scenariu cu accent pe creşterea veniturilor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Am discutat diferite opţiuni referitoare la mixul adecvat de măsuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o opţiune care ar fi pus accentul pe venituri. Între măsurile discutate s-au numărat majorarea TVA şi a taxei unice, dar şi o trecere la o impozitare progresivă", a spus şeful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, citat în comunicat.

Totuşi, din cauza deficitului bugetar, măsuri de reducere a cheltuielilor ar fi fost necesare în orice scenariu.

"Având în vedere deficitul bugetar, anumite reduceri dificile de cheltuieli ar fi fost necesare în orice situaţie avută în vedere", a afirmat Franks.

Autoritătile române şi Fondul sunt în totalitate de accord în privinţa necesităţii unor măsuri de corecţie pentru abordarea situaţiei economice dificile care afecteaza Romania, se notează în comunicat.

"Opţiunea guvernului român se concentreaza mai ales pe renunţarea la ceea ce consideră a fi creşteri nesustenabile ale cheltuielilor din ultimii ani", a spus oficialul FMI.

Fondul menţionează că decizia în privinţa măsurilor de urmat aparţine Guvernului şi este de acord că alegerea Executivului va asigura menţinerea deficitului în limite adecvate în anul 2010, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 că FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţoionarilor.

În replică, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, măsuri care ar fi afectat întreaga populaţie, şi că nu înţelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici