FMI: Zona euro nu a convins încă investitorii că problema datoriilor este sub control

Zona euro nu a convins încă investitorii că problema datoriilor este sub control, iar propagarea crizie în alte state ar putea afecta revenirea economiei globale, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Naoyuki Shinohara, citat de Bloomberg.

20 afișări
Imaginea articolului FMI: Zona euro nu a convins încă investitorii că problema datoriilor este sub control

FMI: Zona euro nu a convins încă investitorii că problema datoriilor este sub control

"Deocamdată se pare că propagarea crizei datoriilor din Europa în zone din afara regiunii este limitată. Cu toate acestea, dacă problemele legate de datoriile statelor europene se vor amplifica, trebuie să avem în vedere că această situaţie poate aduce riscuri negative serioase", a afirmat Shinohara.

Liderii europeni au indicat că sunt pregătiţi să-şi amplifice eforturile de a limita criza care a apărut anul trecut, din cauza căreia Grecia şi Irlanda au fost nevoite să ceară ajutor fianciar. Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat în această săptămână determinarea de a lua orice măsură este necesară pentru a combate turbulenţele din zona euro.

Yeldurile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni elene şi irlandeze, în locul celor germane, rămân foarte ridicate, în pofida pachetelor de salvare, a subliniat oficialul FMI.

"Aceasta înseamnă că scepticismul pieţelor legat de sustenabilitatea datoriilor nu a fost înlăturat. Este important ca ţările să-şi reducă deficitele bugetare, însă ele trebuie să rezolve şi problemele structurale, inclusiv sprijinirea creşterii economice şi reducerea şomajului", a spus el.

Euro s-a depreciat în faţa dolarului ca urmare a declaraţiilor lui Shinohara.

"Anunţarea măsurilor pe care le-ar putea lua oficialii Uniunii Europene în privinţa majorării capacităţii fondurilor de susţinere ale statelor de la periferie ar putea dura ceva timp. Aş fi mai degrabă tot un vânzător de euro", a afirmat Mansoor Mohi-uddin, analist la UBS.

Shinohara a gestionat politica valutară a Japoniei în perioada iulie 2007-iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici