Fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski, noul director general al BVB

Fostul preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski a fost numit, luni, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

376 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski, noul director general al BVB

Ludwik Sobolewski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 - 2013, după ce anterior, între 1994 - 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.

El a a fost demis în ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varşovia, în urma acuzaţiilor că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa urma să joace rolul principal.

Fostul director general al Bursei de Bucureşti Victor Cionga a fost revocat din funcţie la finalul lunii martie după numai şapte luni de mandat, administratorii BVB apreciind că restructurarea operatorului pieţei de capital nu a înregistrat un progres suficient de rapid. Cionga a mai stat încă două luni în funcţia de director general, însă atribuţiile sale au fost preluate temporar de directorul general adjunct Alin Barbu.

Piaţa de la Varşovia este cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de 167,4 miliarde euro, de opt ori mai mare faţă de cea a BVB, de 21,1 miliarde euro. La Varşovia sunt listate 442 de companii (din care 45 sunt străine), în timp ce pe piaţa reglementată de la BVB sunt cotate acţiuni emise de 79 de companii (dintre care 2 sunt companii străine).

Diferenţa dintre piaţa de la Varşovia şi cea de la Bucureşti este foarte mare inclusiv în ceea ce priveşte rulajele zilnice, care în Polonia sunt de aproximativ 150 milioane euro, în timp ce la Bucureşti de circa 7,5 milioane euro.

Numai în acest an, pe piaţa de la Varşovia au fost tranzacţionate acţiuni de 24,725 miliarde euro, în timp ce la Bucureşti operaţiunile cu acţiuni au însumat 938 milioane euro.

Dezvoltarea accelerată a pieţei din Polonia a fost susţinută atât de programul de privatizări realizat de stat, dar şi de investiţiile fondurilor de pensii, care erau obligate să investească în principal pe piaţa locală. În plus, evoluţia pieţei poloneze a atras şi atenţia investitorilor instituţionali străini şi marilor bănci de investiţii, care au început să fie activi pe această bursă, contribuind la dezvoltarea sa.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin câte 5% din acţiuni, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64% din titluri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici