Franks: O mai bună colectare presupune identificarea tuturor marilor pătitori de taxe

O colectare mai eficientă a veniturilor presupune concentrarea eforturilor pe populaţia şi firmele mari plătitori de taxe, astfel că este necesară o mai bună informatizare pentru identificarea contribuabililor care nu sunt luaţi în evidenţă, consideră şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

17 afișări
Imaginea articolului Franks: O mai bună colectare presupune identificarea tuturor marilor pătitori de taxe

Franks: O mai bună colectare presupune identificarea tuturor marilor pătitori de taxe (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Am avut o misiune tehnică din partea FMI acum câteva luni, care a analizat metode de a îmbunătăţi colectarea taxelor. În mare, principiul este că dacă vrei să faci colectarea mai eficientă trebuie să concentrezi colectarea unde sunt cei mai mulţi bani. Asta înseamnă că îţi concentrezi eforturile de administrare a taxelor pe indivizii care sunt cei mai mari plătitori de taxe, dar şi asupra companiilor care sunt cei mai mari plătitori",a declarat Franks pentru MEDIAFAX.

Întrebat ce măsuri vor fi luate în privinţa averilor mari, subiect menţionat de către oficialul FMI şi în conferinţa de presă, Franks a spus că trebuie îmbunătăţit sistemul informatic pentru a identifica toţi marii contribuabili.

"De exemplu, este o nevoie semnificativă de o informatizare a datelor în ceea ce priveşte pătitorii de taxe, astfel încât să poţi identifica cine sunt cei mai mari pătitori de taxe, cine ar trebui să fie cei mai mari plătitori şi nu sunt pe listă. Când ai un sistem decent de informatizare, poţi monitoriza mai bine ceea ce se întâmplă", a spus Franks.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar a declarat duminică pentru MEDIAFAX că instituţia va modifica criteriile de clasificare a companiilor mari şi mijlocii, acestea urmând să fie ierarhizate după obligaţiile bugetare datorate, cheltuielile de personal şi veniturile din exploatare, şi nu în funcţie de cifra de afaceri.

Blejnar a arătat că, în urma modificării criteriilor, anumiţi contribuabili nu vor mai face parte din categoria celor mari sau mijlocii, dând ca exemplu cazul companiei American European Marketing & Enterprises (AEM&E), care, deşi figura cu un profit foarte mare, nu avea niciun angajat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici