Gazprom renunţă să mai caute investitori în SUA şi Europa, în urma crizei din Crimeea

Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, va renunţa la campaniile de promovare în rândul investitorilor în acţiuni şi obligaţiuni din Statele Unite şi Europa, ca urmare a crizei din Crimeea, şi se va concentra pe atragerea de fonduri din Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia, în special China.

311 afișări
Imaginea articolului Gazprom renunţă să mai caute investitori în SUA şi Europa, în urma crizei din Crimeea

Gazprom renunţă să mai caute investitori în SUA şi Europa, în urma crizei din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorii producătorului rus de gaze, cu o capitalizare de 90 de miliarde de dolari şi obligaţiuni scadente în valoare de 37 miliarde de dolari, au cerut angajaţilor departamentului de relaţii cu investitorii să caute mai mulţi eventuali acţionari în Asia şi pe alte pieţe emergente, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

La începutul lunii martie, Gazprom a organizat întâlniri cu investitorii la New York şi Londra.

Schimbarea de direcţie arată cum criza dintre Rusia şi Occident afectează relaţiile economice şi financiare. China nu a votat în Consiliul de Securitate al ONU împotriva acţiunii Rusiei de a anexa Crimeea, iar preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită la Beijing în luna mai, în timpul căreia vrea să semneze un contract pentru aprovizionarea Chinei cu gaze naturale pentru o perioadă de 30 de ani.

Investitorii americani deţin circa 10% din acţiunile Gazprom prin certificate de depozit, fiind astfel cel mai important grup de acţionari după statul rus, care are o participaţie de 50%. Fonduri de investiţii din Marea Britanie au aproximativ 5% din titluri, potrivit site-ului Gazprom, care nu prezintă date despre eventuali acţionari din Asia.

Chiar dacă echipa de relaţii cu investitorii a Gazprom va putea călători în continuare în SUA şi Europa, nu vor putea derula campanii de promovare pe aceste pieţe şi vor petrece mai mult timp lucrând în Orientul Mijlociu şi Asia, au spus sursele.

Biroul de presă al Gazprom a refuzat să comenteze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici