Gheţea: Perioada refinanţărilor este de "încălzire" pentru bănci

Perioada refinanţărilor de împrumuturi este normală, de "încălzire" pentru bănci, dar nu trebuie să dureze mult întrucât nu ajută la creşterea creditării per total, crede preşedintele ARB, Radu Gheţea, care speră că în a doua parte a anului vor apărea cereri de credite "suficient de bune".

59 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Perioada refinanţărilor este de "încălzire" pentru bănci

Gheţea: Perioada refinanţărilor este de "încălzire" pentru bănci (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Cu toţii încercăm să vânăm clienţii altor bănci. Sper ca această perioadă de încălzire, normală, să se termine cât mai repede şi să putem avea şi cereri suficient de bune şi de interesante din partea clienţilor şi nu numai să facem refinanţare", a spus Gheţea, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

El a explicat că există în prezent o efervescenţă, o activitate intensă a băncilor de a oferi persoanelor fizice şi juridice oferte de finanţare atractive atât în ceea ce priveşte refinanţarea, cât şi pentru afaceri.

"Acest lucru este posibil datorită faptului că sistemul bancar a reuşit să treacă de criză şi în acest moment îşi poate permite cu lichidităţile pe care le are la dispoziţie să poată finanţa afaceri noi sau care există în piaţă şi pot fi atrase de la altă bancă. Este un fapt real că în acest moment încercăm să dăm credite de refinanţare şi sper să se termine la un moment dat pentru că ceea ce facem acum nu ajută deloc la creşterea creditării. Este o perioadă normală în opinia mea, dar nu trebuie să dureze foarte mult", consideră Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.

El a menţionat că în a doua parte a acestui an, în contextul relansării economiei, va exista şi o revenire a interesului populaţiei şi companiilor pentru investiţii şi, astfel, pentru contractarea de împrumuturi noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici