Google a primit de la utilizatori 12.000 de cereri pentru ştergerea datelor sensibile, în doar o zi

Google a primit de la utilizatori 12.000 de cereri privind ştergerea de informaţii sensibile, în prima zi de la lansarea unui site creat special în acest scop.

2079 afișări
Imaginea articolului Google a primit de la utilizatori 12.000 de cereri pentru ştergerea datelor sensibile, în doar o zi

Google a primit de la utilizatori 12.000 de cereri pentru ştergerea datelor sensibile, în doar o zi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi, pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe Internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante sau care încalcă dreptul la viaţă privată, relatează Bloomberg.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.

Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejîrii datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale.

Dezvăluirile legate de spionarea de către Statele Unite a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private.

"Era timpul ca Google să ia măsuri să respecte legislaţia europenană în domeniul protejării datelor, care exista din 1995. Măsurile Google demonstrează că temerile exprimate anterior, privind imposibilitatea practică, s-au dovedit nefondate", a declarat într-un comunicat comisarul pentru Justiţie al UE, Viviane Reding.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze Internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Decizia CEJ dă probleme suplimentare companiilor americane din domeniul Internetului, în cazul afacerilor în care sunt utilizate date uriaşe, deseori fără aport uman.

Comitetul special înfiinţat de Google este format din cinci membri, co-fondatorul Wikipedia Jimmi Wales, Frank La Rue (ONU), Peggy Valcke (Facultatea de Drept a Universitîţii Leuven), profesorul universitar Jose Luis Pinar (Universitatea din Madrid) şi Luciano Floridi (Universitatea Oxford).

Floridi a afirmat într-un comunicat că acest comitet va evalua problemele etice şi juridice ridicate de Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici