Google a zdrobit estimările analiştilor. Profitul companiei a crescut cu 28% în trimestrul al treilea

Profitul net al Google a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 2,7 miliarde dolari, iar veniturile au urcat cu 34%, la 9,7 miliarde dolari, rezultatele companiei zdrobind estimările analiştilor datorită vânzărilor solide de publicitate şi unui bun control al costurilor.

601 afișări
Imaginea articolului Google a zdrobit estimările analiştilor. Profitul companiei a crescut cu 28% în trimestrul al treilea

Google a zdrobit estimările analiştilor. Profitul companiei a crescut cu 28% în trimestrul al treilea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile companiei au crescut cu 6% după publicarea raportului financiar.

Google a înregistrat, în aceeaşi perioadă a anului trecut, venituri de 7,2 miliarde de dolari şi un profit net de 2,1 miliarde de dolari.

În primele nouă luni, veniturile totale ale companiei au urcat cu 31%, de la 20,8 miliarde de dolari la 27,3 miliarde de dolari, iar profitul net a avansat cu 18%, de la 5,9 miliarde de dolari la 7 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Google.

Astfel, profitul din trimestrul al treilea este echivalent cu 9,72 dolari pe acţiune, faţă de media estimărilor analiştilor contactaţi de Reuters, de 8,74 dolari pe acţiune.

Compania, lider autoritar pe piaţa căutărilor şi publicităţii pe internet, a beneficiat de creşterea pieţei advertising-ului online şi de investiţiile mai mari în cercetare.

Anterior publicării rezultatelor, aşteptările privind creşterea industriei publicităţii online erau pesimiste, din cauza perspectivelor economice negative, în special în Europa.

Însă veniturile din trimestrul al treilea şi performanţele în general ale Google îndeamnă la optimism pentru trimestrul al patrulea, consideră analiştii.

"Continuă să ne arate că nu sunt imuni la piaţă, dar vor avea performanţe mai bune decât jucătorii tradiţionali", comentează analistul Macquarie Ben Schachter.

Cererea solidă pentru servicii de publicitate pe pieţele emergente, în principal Asia, şi evoluţia solidă a afacerilor pe segmentul mobil şi al display advertising-ului au ajutat semnificativ rezultatele Google în trimestrul al treilea, a arătat el.

"Încep să se confrunte cu ceva încetinire în Europa de Vest, însă distribuţia produselor lor pe nişa mobilă şi faptul că pieţele emergente devin tot mai importante ar putea acoperi aceste pierderi", notează analistul.

Acţiunile Google au urcat la peste 594 dolari pe unitate în sesiunea de tranzacţii electronice după ce au închis în urcare cu 1,91% şediţa de joi pe Wall Street.

Directorul general al companiei, Larry Page, care a preluat conducerea companiei în aprilie, a declarat că reduce portofoliul bogat de proiecte al Google şi canalizează resursele către afacerile cu potenţial mai ridicat de profit.

Astfel, Google investeşte mai mult în afacerile mobile, unde concurează în principal cu Apple, producătorul iPhone. Sistemul de operare Android dezvultat de Google, deja cea mai răspândită platformă smartphone după vânzări, câştigă tot mai multă cotă de piaţă. În prezent, numărul de telefoane cu Android vândute este estimat la 190 de milioane, de la 135 milioane în iulie.

Google a anunţat în august că va cumpăra Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari. Tranzacţia, care ar trebui să fie finalizată la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2012, va trece în contul Google una dintre cele mai bogate biblioteci de brevete de invenţie din lume, precum şi operaţiuni de producţie de telefoane care vor permite companiei să-şi dezvolte propriul smartphone.

Analiştii şi investitorii avertizează însă că Google a intrat astfel într-un business cu marje scăzute de profit, unde pe deasupra nu are experienţă.

Totodată, sistemul Android ar putea pierde din susţinătorii de pe piaţă dacă Google îşi va produce propriul smartphone. În prezent, cei mai importanţi susţinători ai Android sunt Samsung şi HTC, care au adoptat sistemul de operare al Google pentru majoritatea modelelor de smartphone.

Conferinţa susţinută joi seară de directorii Google nu a abordat planurile companiei pentru Motorola.

Google a anunţat totodată că reţeaua de socializare lansată în vară, Google+, prin care compania încearcă să atace dominaţia Facebook, a ajuns la 40 milioane de utilizatori, de la 10 milioane în iunie, după primele două săptămâni de funcţionare.

Page a notat că utilizatorii Google+ au încărcat până acum pe platforma de socializare peste 3,4 miliarde de fotografii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici