Grecia a solicitat oficial prima tranşă, de 20 de miliarde de euro, din ajutorul UE/FMI

Grecia a solicitat oficial, marţi, prima tranşă, de 20 de miliarde de euro, din programul de susţinere financiară al Uniunii Europene şi FMI, într-un climat de incertitudini marcat de scăderea burselor, în pofida acordului istoric de susţinere a zonei euro.

20 afișări
Imaginea articolului Grecia a solicitat oficial prima tranşă, de 20 de miliarde de euro, din ajutorul UE/FMI

Grecia va solicita formal marţi primele tranşe din ajutorul extern, în valoare de 20 mld.euro

Ministerul elen de Finanţe a trimis o scrisoare Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) prin care cere o primă tranşă de 20 de miliarde de euro, în cadrul planului de 110 miliarde euro, pe trei ani, adoptat vineri.

Potrivit ministerului, activarea mecanismului trebuie să aibă loc imediat, poate chiar în cursul acestei zile.

Autorităţile de la Atena au recunoscut, la sfârşitul lunii aprilie, că nu au capacitatea să ramburseze, la 19 mai, împrumuturi scadente în valoare de nouă miliarde de euro.

În schimbul ajutorului, Grecia s-a angajat să aplice un program drastic de austeritate în vederea reducerii deficitului bugetar care, anul trecut, a atins 14% din PIB.

Sindicatele au anunţat noi proteste pentru ziua de miercuri, chiar dacă majoritatea grecilor susţin măsurile de reformă.

Guvernul a adoptat, luni, şi proiectul de reformă a pensiilor, care prevede reducerea acestora în medie cu 7%, până în 2015, şi majorarea vârstei de pensionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici