Grecii au retras din bănci peste 700 milioane de euro într-o zi. Avertismentul Băncii Centrale: TEAMA S-AR PUTEA TRANSFORMA ÎN PANICĂ

Grecii au retras luni din bănci peste 700 milioane de euro, potrivit unor discuţii între preşedintele ţării, Karolos Papoulias, şi liderii partidelor, în cadrul cărora şeful statului a transmis un avertisment al băncii centrale că teama populaţiei s-ar putea transforma în panică.

1723 afișări
Imaginea articolului Grecii au retras din bănci peste 700 milioane de euro într-o zi. Avertismentul Băncii Centrale: TEAMA S-AR PUTEA TRANSFORMA ÎN PANICĂ

Grecii au retras din bănci peste 700 milioane de euro într-o zi. Avertismentul Băncii Centrale: TEAMA S-AR PUTEA TRANSFORMA ÎN PANICĂ (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Preşedintele elen a fost nevoit să ceară, marţi, organizarea de noi alegeri anticipate în Grecia, după ce pertidele nu au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern, din cauza opoziţiei unor formaţiuni faţă de măsurile de austeritate adoptate în cadrul pachetelor de ajutor financiar extern.

Sondajele arată că stânga radicală va obţine şi mai multe mandate decât a câştigat la alegerile din 6 mai, situaţie care a redus încrederea în capacitatea Greciei de a rămâne în zona euro, lovind puternic cotaţiile pe bursele europene şi cursul euro.

Grecii retrag bani din bănci aparent din cauza temerilor faţă de o devalorizare rapidă în cazul în care ţara părăseşte zona euro, arată transcriptul negocierilor avute luni de Papoulias cu liderii politici.

Preşedintele a transmis politicienilor informaţia, primită de la şeful băncii centrale, George Provopoulos, că grecii au retras cel puţin 700 de milioane de euro din bănci pe parcursul zilei.

"Mi-a spus că nu există panică, dar există o teamă puternică, care se poate transforma în panică. Retragerile şi ieşirile până la ora 16:00, când am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se aşteaptă la ieşiri totale de circa 800 de milioane de euro", a spus preşedintele.

Grecii retrag constant bani din bănci de mai multe luni, dar până în prezent nu au existat cozi la băncile din Atena.

Retragerile de luni au depăşit însă cu mult ritmul în care grecii au scos bani din bănci de la începutul crizei datoriilor în 2009, notează Wall Street Journal.

În ultimii doi ani, ieşirile s-au situat de obicei la 2-3 miliarde de euro lunar, însă în ianuarie au depăşit 5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date ale băncii centrale, depozitele totale ale companiilor şi populaţiei în Grecia se ridicau la 165,36 miliarde de euro la finele lunii martie. La finele lui 2009, aceste depozite totalizau 245 miliiarde de euro.

Liderii politici din UE şi Banca Centrală Europeană au avertizat că vor opri ajutorul financiar extern, de care Grecia are nevoie disperată, dacă viitorul guvern nu va respecta angajamentele privind austeritatea.

În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Românească, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank sub brand propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici