Guvernul a avizat începerea procedurilor de listare la Bursă a 15% din acţiunile Transgaz

Guvernul a avizat începerea procedurilor de listare la Bursă a unui pachet de 15% din acţiunile deţinute de stat la compania Transgaz (TGN), printr-un memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului.

492 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat începerea procedurilor de listare la Bursă a 15% din acţiunile Transgaz

Guvernul a avizat începerea procedurilor de listare la Bursă a 15% din acţiunile Transgaz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Memorandumul prevede derularea proiectului de ofertă publică secundară de vânzare acţiuni emise de Transgaz pe piaţa de capital. Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vânzare pe piaţa de capital un pachet de 15% din acţiunile deţinute la Transgaz Mediaş", a informat Executivul.

Memorandumul este aprobat în contextul în care Ministerul Economiei a lansat recent în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care perioada de listare la bursă a unor acţiuni la companii de stat este extinsă cu un an, până în 31 decembrie 2013.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută presei străine, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va reuşi, probabil, să respecte unele termene convenite cu Fondul Monetar Internaţional privind vânzarea de participaţii la companiile de stat, deoarece disputele politice dintre preşedinte şi premier întârzie procesul.

"Am progresat foarte mult în pregătirea vânzării de acţiuni Transgaz, dar nu vom reuşi probabil să o realizăm până la sfârşitul lunii iunie (...) Există un puternic conflict la nivel politic între mine şi preşedinte, pentru că venim din partide diferite, şi există şi un conflict personal pentru că bătălia se dă cu toate armele", a spus Ponta.

În luna mai, FMI a anunţat că programul de privatizare a "derapat", unele licitaţii eşuând pentru că nu au fost bine pregătite, iar Fondul a decis să se concentreze pe şase companii, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă.

Luna aprilie a fost termen pentru vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transgaz, însă până acum a fost selectat doar intermediarul operaţiunii. În ultima scrisoare de intenţie convenită cu FMI, termenul de începere a procedurilor de listare a fost amânat până la finele lunii iunie.

În urmă cu două săptămâni, Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz de la "stabilă" la "negativă", anticipând că ar putea coborî în viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea şi presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici