Guvernul aşteaptă un răspuns din partea CE pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi

Guvernul aşteaptă un răspuns din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte înfiinţarea Companiei Naţionale pentru Autostrăzi, deoarece regulile europene prevăd anumite restricţii privind deţinerea prerogativelor de reglementare cu cele de administrare, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta

167 afișări
Imaginea articolului Guvernul aşteaptă un răspuns din partea CE pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi

Guvernul aşteaptă un răspuns din partea CE pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luni, premierul a anunţat că actul normativ care reglementează înfiinţarea Companiei Naţionale pentru Autostrăzi va fi citit, miercuri, în primă lectură, în şedinţa de Guvern.

Proiectul de act normativ nu figurează însă pe lista transmisă de Guvern privind actele pregătite pentru şedinţa de miercuri a Guvernului.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care acestt act normativ nu a fost introdus într-o primă lectură, pentru şedinţa Guvernului, premierul a explicat că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, aşteaptă de la Comisia Europeană un accept în acest sens.

"Şova aşteaptă de la Bruxelles un accept care să permită viitoarei autorităţi naţionale de autostrăzi să fie atât autoritate de management, cât şi autoritate de control şi reglementare. Este împotriva regulilor europene să deţii prerogative de reglementare, dar să şi administrezi", a precizat premierul României.

În opinia sa, Guvernul poate primi un răspuns din partea organismelor europene în două-trei săptămâni.

"Eu am vrut să ştiu că noua autoritate naţională pentru autostrăzi nu încalcă vreo prevedere europeană referitoare la competiţie, adică dacă poţi să fii şi autoritate şi în acelaşi timp să administrezi autostrăzi. Vreau să ştiu că nu o să avem probleme de legislaţie europeană, că altfel odată ne trezim că ni se spune că nu am respectat toate regulile", a adăugat Ponta.

La finele anului trecut, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, coordonat de ministrul delegat Dan Şova, a fost autorizat de Guvern să ceară în Adunarea Generală a Acţionarilor a CNADNR divizarea societăţii în două noi companii naţionale, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Compania Naţională de Drumuri.

Compania Naţională de Autostrăzi va funcţiona sub autoritatea acestui nou departament, iar Compania Naţională de Drumuri va fi organizată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

În luna ianuarie, CNADNR a fost trecută în subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă procedura juridică prin care atribuţiile companiei să fie delimitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici